Csalás

2 órája

Trükkösen nyúlt le majd' 150 ezer forintot édesanyjától a kamaszlány

A pénzzel elcsavargott, a családja nem tudta, hol van.

Heol.hu

Olyan csalással vádol az Egri Járási Ügyészség egy kamaszlányt, amit a fiatalkorú vádlott információs rendszer felhasználásával követett el. A Büntető Törvénykönyv ezt a cselekményt külön nevesíti, és bűntettként rendeli büntetni. Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész ismertette az esetet.

A lány 2022 nyarán az adácsi házukban titokban magához vette az édesanyja okostelefonját, amelyen beütötte az általa ismert számkódot, így hozzáfért a készülékre telepített összes alkalmazáshoz. Először a biztonsági beállításokat változtatta meg, hozzáadva azokhoz a saját ujjlenyomatát. Ezzel belépett egy mobilbankba, amelyen keresztül egy céges számláról összesen 145 ezer forintot utalt át egy ismerőse bankszámlájára. Az ismerős – egy fiatal fiú – mit sem tudott a csalásról, ezért szívesen eleget tett a vádlott azon kérésének, hogy az átutalt összeget vegye fel egy bankautomatából, és azt készpénzben adja át neki. A lány a pénzzel elcsavargott, egy időre elhagyva aggódó családját.

A járási ügyészség a nyomozás befejezését követően feltételesen felfüggesztette a büntetőeljárást, bízva abban, hogy a vádlott jó útra tér. Erre azonban nem került sor, amit igazol, hogy időközben kábítószer birtoklás és fogyasztás miatt újabb nyomozás indult ellene. Erre tekintettel került sor most a felfüggesztett eljárás folytatására, és annak keretében vádemelésre.

A vádiratban az ügyészség a csalást elkövető lánnyal szemben közérdekű munkavégzésre kötelezést indítványozott.

Az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás a jogszabályban

A törvényi tényállás szerint aki jogtalan haszonszerzés végett információs rendszerbe adatot bevisz, az abban kezelt adatot megváltoztatja, törli, vagy hozzáférhetetlenné teszi, illetve egyéb művelet végzésével az információs rendszer működését befolyásolja, és ezzel kárt okoz, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!