Fesztivál

2 órája

Másfél évszázados fennállását ünnepelte az Egri Tűzoltóság + fotók, videó

Másfél évszázada jött létre az elődszervezet. Az Egri Tűzoltóság pénteken ünnepelt.

Molnár Helga

Az Egri Tűzoltóság elődszervezete, az egri önkéntes tűzoltó-egylet 1874-ben alakult meg. A 150. éves évforduló alkalmából október 18-án több helyszínen ünnepi rendezvényt szervezett az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

Másfél évszázados fennállását ünnepelte az Egri Tűzoltóság
Másfél évszázados fennállását ünnepelte az Egri Tűzoltóság
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

A nap egy látványos járműfelvonulással indult, a különböző tűzoltóautók, katasztrófavédelmi járművek reggel fél 9-kor indultak el a tűzoltóságról, s nem lehetett őket nem hallani, ugyanis hangos szirénával tudatták, elkezdődött a fesztivál. Végigjőve a városon végül a Gárdonyi téren parkoltak le, ahol egész nap megtekinthetőek voltak a régi és a legmodernebb autók is.

A Tűzoltó Múzeumnál volt ezt követően egy kis ünnepség, ahol összegyűlt az állomány. Vörös Tamás, egri tűzoltóparancsnok a tűzoltóság történelmére emlékezett vissza, majd úgy fogalmazott, a világ ugyan nagyot változott, ahogy a tűzoltók munkája is, ám a lényege megmaradt, a legszentebb feladat, az emberélet megmentése, a bajbajutottak megsegítése. A köszöntőt követen Buda Péter atya áldotta meg a Tűzoltó Múzeum épületét, mely helyet adott 1981-ig a korabeli egri tűzoltóságnak. A rövid megemlékezést követően kilenc óra után indult a gyalogos felvonulás a Dobó István térre a Katasztrófavédelem Központi Zenekara felvezetésével.

Állománygyűlés az Egri Tűzoltóság születésének ünnepén

A városházán ünnepi állománygyűlést is tartottak. Először Kecskeméti Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket.
– 150 év alázatos munka, 150 év bajtársiasság, 150 év segítségnyújtás öröme az, ami a mai napig is töretlen. A tűzoltó bajtársak 1874 óta vigyáznak Egerben a városlakók biztonságára. Az azóta eltelt időszak változásai új, és egy nehezebb feladatok elé állították a tűzoltókat és állítják ma is. A hivatásos tűzoltók feladata sokat változott, de soha nem érintette a munkájuk lényegét, a lakosság élet és vagyonvédelmét. A jeles évforduló alkalmával tisztelgünk a múlt és a jelen tűzoltói előtt. Az egri tűzoltóság dicső múltja példaként szolgálhat mindannyiunk számára, erőt ad, és kijelöli az utat – hangsúlyozta.

Mérai Péter, tűzoltó alezredes, egri kirendeltségvezető szavai szerint különleges mérföldkő ez a nap a város és a tűzoltóság életében is.
– 150 év hosszú idő, azóta a tűzoltóság folyamatosan fejlődött, s mindvégig hű maradt az eredeti értékekhez, az élet és az értékek megóvásához – emelte ki. Hozzátette, van, ami nem változott, ez a tűzoltók bátorsága, elhivatottsága, embersége.
– Az eltelt időszak alatt számolatlanul bizonyították szakértelmüket. Ha számokkal szeretnénk kifejezni mindezt, közel 79 millió készenléti időben töltött percről és 200 ezer beavatkozásról beszélhetünk. Kívánom, hogy a következő 150 év is hasonlóan sikeres legyen – emelte ki.

Gömöri László, Eger alpolgármestere Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének történetét idézte fel, majd az egri tűzoltóegylet létrehozásáról is megemlékezett.
– Másfél évszázad alatt feladataik köre kibővült, emberpróbáló munkájuk szerteágazó. Emberség, hősies bátorság jellemzi őket, s köszönetet mondunk munkájukért – mondta.

Mindeközben már reggeltől izgalmas programokkal várták az érdeklődő kicsiket és nagyokat a szervezők a Dobó téren. A bemutató sátrakban megismerkedhettek a katasztrófavédelem és a tűzoltók munkájával, a régi és a legújabb gépjárművekkel, szakfelszereléseikkel, védőeszközeikkel. Volt lehetőség kipróbálni a tűzoltó locsolójátékot, a VR szemüveget, akár bemenni légzésvédelmi eszközben a füsttel telített sátorba is, de volt olaj- és tálcatűz oltási bemutató, csizmadobó és tömlőgurító verseny is. A térre érkező gyerekek ki is használtak minden lehetőséget, boldogan váltak egy napra tűzoltóvá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában