Hidegvér

3 órája

Jogosítványt hazudott magának a kamionsofőr

Romániai útja során bevonták a kamionsofőr jogosítványát. Hazaérkezése után azt mondta, elvesztette, így újat kapott.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség nem a vádemelés mellett döntött, hanem az eljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről határozott azzal a gyanúsítottal szemben, akinek idén májusban a román hatóság egy szabálytalan előzés miatt külföldön bevonta a jogosítványát. A férfi hazaérkezése után megjelent az illetékes közlekedésigazgatási hatóságnál, ahol azt hazudta az ügyintézőnek, hogy elhagyta vezetői engedélyét. A hatóság – ekkor még – nem tudott a korábbi elvételről, így kiállított a kérelmező részére egy új okmányt. A csalásra akkor derült fény, amikor a külföldi hatóság értesítette a hazai hivatalt az elvétel tényéről. Mindezt dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

Hozzátette, az egyébként büntetlen előéletű, kamionsofőrként dolgozó férfi beismerte a tettét és meg is bánta azt, ezért az Egri Járási Ügyészség a közokirat-hamisítás bűntette miatt indult eljárást egy év időtartamra feltételesen felfüggesztette. Ha feltételes ügyészi felfüggesztés tartama eredményesen telik el, a gyanúsítottal szemben az eljárást az ügyészség megszünteti.

A közokirat-hamisítás büntetése

Alapvető társadalmi érdek, hogy a közokiratok hitelesek és valódiak legyenek, ezért a Büntető Törvénykönyv a közbizalom elleni bűncselekmények között rendeli büntetni azt, aki hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja, hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál, vagy közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba. A bűncselekményt a törvény súlyosan, alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni - fogalmazott dr. Gubala Ádám Miklós.

Vármegyénkben más esetekben is történt közokirat-hamisítás. Tavaly például egy bérlő hamis nyilatkozattal ment szerződést kötni, hogy visszakapcsolják az áramot.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában