Bűnügy

8 órája

Szőlőkaróval ütötték az öreget a rablók

Ismeretlen személyek támadtak rá 1990. november 6-án este a községben lévő lakásában a 83 esztendős K. A.-ra. Forró nyomon üldözéssel a rendőröknek nagyon gyorsan, huszonnégy órán belül sikerült elfogniuk a tett elkövetésével alaposan gyanúsítható embereket. Ezzel a bevezetővel írt a történtekről a ­Heves Megyei Hírlap az 1990. no­vember 9-i számában.

Dr. Szalay Zoltán

A bűntényről és a tettesek gyors felderítéséről Gortva János rendőr százados, a Hevesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője adott tájékoztatást a Hírlapnak. 

– Aznap este kilenc óra tájban érkezett a kapitányságunk ügyeletére a bejelentés – ismertette a részleteket a bűnügyi osztályvezető. – Azonnal megkezdtük a helyszíni szemlét. Ennek során meghallgattuk a sértettet és a vele szemben lakókat is, akiktől segítséget kért az idős személy. 

– Az első vizsgálat alapján milyen következtetésre jutottak? 
– A közlése szerint a magányos férfi lakásába ketten hatoltak be este nyolc és fél kilenc között. Bezúzták az utcai ablakot, s betörték a ház kapuját. A zajra a bácsi kiszaladt az udvarra, ahol a behatolók szőlőkaróval ütötték-verték. Előlük bemenekült a lakásba, ám az elkövetők utána mentek, s bent is bántalmazták. Ordítottak az idős emberrel, s követelték, hogy adja elő a pénzét. Ő meg egyre csak azt hajtogatta, nincs neki semmije. Ekkor az egyik tettes a földön fekvő áldozat nyakára taposott, mire a szerencsétlen kinyögte, hol találják a forintokat. Végül is a cukortartóból került elő egy ezres bankó. Az áldozat egyébként több súlyos sérülést szenvedett: a bal szemöldöke fölött repesztett seb van, az orrcsontja pedig eltört. Jelenleg kórházban ápolják. 

– Miként jutottak a gyanúsítottak nyomára? 
– A szemle során megállapítottuk, hogy a kárvallott elmondásával szemben nem ketten, hanem hárman vettek részt a bűncselekmény elkövetésében. Az adatgyűjtés és más jelek alapján kerültek képbe a kömlői fiatalemberek. Ők T. Z. 18. születésnapját ünnepelték, s közben határozták el, hogy „meglátogatják” a magányos öreget. T. T. és a szintén 18 éves B. Zs. végezték el a „munka” java részét. Mindaddig az ugyancsak 18 esztendős A. A. az utcán figyelte, hogy jön-e arra valaki. 

– A fiúk hogyan viselkedtek előállításukkor? 
– T. T. beismerő vallomást tett, B. először tagadott, ám az elé tárt bizonyítékok hatására ő is elismerte részességét a bűntényben. Mindkettejüket őrizetbe vettük. A.-t azért nem, mert valószínűleg nem is nagyon avatták őt be a dologba a többiek. 

– Kiknek köszönhető a gyors nyomozás? 
– A helyszíni szemlében Kiss István r. százados, Molnár ­Ferenc r. zászlós és Mezei Zsolt r. hadnagy vett részt, valamint Darázs József r. törzsőrmester, bűnügyi technikus. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában