Koszorúztak a kopjafánál

2 órája

Tóthné Szabó Anita: a szabadság a kulcsszava az október 23-i ünnepnek

Mezőtárkányban – nemzeti ünnepünk alkalmából – október 22-én, kedden délelőtt tartották meg az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepséget, hagyományaiknak megfelelően a templomkertben. A település polgármestere mondott ünnepi beszédet.

Sike Sándor

Szebb időjárás nem is adódhatott volna, mikor tizenegy órakor felsorakoztak a meghívottak,  az érdeklődő ünneplő közönség, akik Sipos Attila köszöntője és a Himnusz elhangzása után Tóthné Szabó Anita ünnepi beszédét hallgathatták meg. 

Koszorúztak a kopjafánál az október 23-i megemlékezésen
A kopjafánál koszorúztak az október 23-i megemlékezésen 
Forrás: Sike Sándor / Heves Megyei Hírlap

– Szabadság. Ez a kulcsszava az október 23-ai ünnepnek. A szabadságnak pedig sokféle értelmezése lehet: fizikai létünk korlátozása, amikor a bezártság megnyomorítja életünket, de még bénítóbb a döntés szabadságától való megfosztottság érzése. Mi, magyarok pedig több mint 1100 éve úgy éljük az életünket a Kárpát-medencében, hogy létünk alapvetése: nem engedjük, hogy mások döntsenek helyettünk. Nem mondhatják meg, mikor énekelhetjük nemzeti himnuszunkat és nem mondhatják meg, mikor tűzünk kokárdát a szívünk fölé. Nem mondhatják meg, mikor lengethetünk nemzeti színű zászlót, kivel működhetünk együtt, milyen elvek alapján szervezzük meg társadalmunkat, hogyan biztosítsuk nemzetünk továbbélését, egyszóval, nem mondhatják meg, milyen országban akarjunk élni – fogalmazott a szónok.

Beszédében a település polgármestere kifejtette azon álláspontot, mi szerint ma, amikor a nemrég még ideálként figyelt Nyugat felvilágosultnak mondott erői meg akarják mondani nekünk, hogy kikkel éljünk együtt vagy hogy milyen az ideális családmodell, nekünk, magyaroknak hallgatnunk kell a sokszor mártírhalállal végződő áldozatvállalásban előttünk járó elődeinkre, és ismét meg kell mutatnunk,  csakis mi döntjük el, milyen alapokra építjük életünket. 

– Ma, amikor minden létező eszközzel háborúba akarnak sodorni minket, meg kell mutatnunk, hogy mi, magyarok képesek vagyunk magunk eldönteni, hogy mikor és miért kell fegyvert fognunk, és mikor szolgálja jobban a béke a jólétünket és biztonságunkat. Mert mi, magyarok, békés országot szeretnénk. Mi, magyarok békében szeretnénk élni – hangsúlyozta Tóthné Szabó Anita. 

Szavai szerint, míg 1956-ban arra volt szükség, hogy a fiatalok fegyverrel és önfeláldozással kiálljanak a szabadságunkért, ma, 2024-ben pedig arra van szükség, hogy elutasítsuk a fegyver használatát.

– Örökségünk kötelez… Gondoljunk erre az idei megemlékezéseken, nemzeti ünnepen, gyújtsunk mécsest azokért, akik névvel vagy név nélkül teljesítették a haza szolgálatát, akik függetlenséget, jobb életet kívántak utódaiknak! Ők szikrát gyújtottak a szívekbe; a lángot mi őrizzük tovább – tisztességes munkával, szorgalommal, hazaszeretettel az ország minden szegletében – hangzottak a faluvezető szavai.

Az ünnepi beszédet követően a helyi általános iskola tanulói adtak elő 56-tal kapcsolatos jelenetet, majd az intézmény énekkara következett.
Az '56-os kopjafánál a koszorúkat az önkormányzat nevében a polgármester, Pásztor István alpolgármester, dr. Kovács András jegyző, az önkormányzati képviselők nevében pedig Bessenyei Barbara és Kálmánné Hajdú Emőke helyezték el. Őket követték virágcsokraikkal az intézmények, az iskola, civil szervezetek képviselői. Az ünnepség a Szózattal zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában