Pénzmosás, hivatali vesztegetés

2 órája

Volt olyan sértett, aki csaknem egymilliót utalt át

A jelentős értéket meg nem haladó értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt áll a Füzessabonyi Járásbíróság előtt B. G. Ügyében hétfőn előkészítő ülést tartottak. Az e heti tárgyalási jegyzékben találunk még vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt indult ügyet, vagy éppen hűtlen kezelést.

Sike Sándor

A pénzmosás bűntette úgy történt a vádirat szerint, hogy a terhelt bankszámlát nyitott, azért, hogy arra ismeretlen személyek – általa nem ismert módon elkövetett bűncselekményekből származó – pénzt tudjanak utaltani. A történet úgy folytatódott, hogy egy ismeretlen férfi egy telefontársaság képviselőjének kiadva magát, felhívta a sértettet, és arról tájékoztatta őt, hogy 100 ezer forintot nyert a társaság nyereményjátékán. 
Az eljáró hatóságok előtt ismeretlenül maradt telefonáló közölte: a nyeremény átvételéhez először neki kell átutalnia 75 ezret egy megadott bankszámlára. Az ismeretlen férfi által mondottakban bízva sértett át is utalta az összeget egy másik személy bankszámlájára. Majd a sikertelen utalásra hivatkozó ismételt felhívásra a vádlott részére is utalt 30 ezer forintot.


Durvábban "elbánt magával" viszont az a sértett, akit ugyanezzel a módszerrel vettek le. A vádirat szerint "ismeretlen férfi felhívására egy másik sértettet szintén átutalt 75 ezer forintot a vádlott részére. A fenti átutalást követően az ismeretlen személy telefonos instrukciói alapján a sértett aznap további öt alkalommal utalt, összesen 825 ezer és 75.000 forintot különböző személyek részére. A hívó fél kérésére a sértett átutalt 300 ezer forintot a vádlott részére." B. G. a felvett összegeket a saját és családja megélhetésére fordította – derül ki a váddokumentumból.


Ugyancsak előkészítő ülést tart az Egri Járásbíróság csütörtökön a hűtlen kezeléssel vádolt F. Z. T. ügyében. Ő a vádirat szerint egy civil szervezet kuratóriumi elnökeként követte el a bűncselekményt. A civil szervezetet mikro-, kis- és közepes vállalkozások segítésére, támogatására hozták létre. Tevékenysége – egyebek között – mikrohitelezésre, tanácsadásra, pályázatírásra terjedt ki. A civil szervezet tulajdonát képezte egy Kft., amelynek a vádlott egyetlen munkavállalója volt, aki stratégiai és értékesítési igazgatóként ténylegesen vezette a céget. F. Z. T. a kuratórium elnökeként, kuratóriumi felhatalmazás nélkül olyan szerződést kötött, mellyel ingyen átruházta az alapítvány kizárólagos tulajdonát képező Kft. teljes üzletrészét egy Zrt.-re, melynél a vádlott felügyelőbizottsági tag volt, és amelynek 10 százaléknyi arányban a civil szervezet a tulajdonosa volt.
A terhelt azzal, hogy kuratóriumi elnökeként, kuratóriumi felhatalmazás nélkül az alapítvány vagyonát csökkentő üzletrész-átruházási szerződést kötött, részvényt transzferált és pénzt utalt át, megszegte az alapítvány Szervezeti és Működési Szabályzatában előírt, alapítvány vagyonának gondos kezelését biztosító rendelkezést, továbbá azon előírást, mely szerint a kuratórium határoz minden olyan költségvetésen kívüli kiadásról, mely a négymillió forintot meghaladja. 
A vádirat szerint a terhelt magatartásaival összesen 161 millió 684 ezer 740 forint vagyoni hátrányt okozott az alapítványnak. A hivatali vesztegetés ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség C. Z. A.-t és társait vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolja. Az Egri Törvényszék csütörtökön tart előkészítő ülést az ügyben.
A vádirat szerint az elsőrendű vádlott kétrendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által – a hivatali helyzetével egyébként visszaélve – elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettét követte el. A másodrendű terheltet hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettében, bűnsegédként, bűnszövetségben, üzletszerűen vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt indítványozza felelősségre vonni.
A nyomozó főügyészség szerint a harmadrendű hivatali visszaélés bűntettében, a negyedrendű hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettében, míg az ötödrendű terhelt bűnsegédként elkövetett hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettében bűnös.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában