időjárás

2019.02.21. 17:30

Már Hevesben is érezhettük a tavasz leheletét

Szinte köszönés nélkül hagyott itt minket a tél, s érkezett meg a tavasz. Kíváncsiak voltunk arra, mennyire viseli meg szervezetünket a hirtelen évszakváltás, illetve mire számíthatunk időjárásunkban a következő napokban: marad a jó idő vagy megtéveszt minket a napsütés?

Molnár Helga

Délutánonként plusz 10–15 Celsius-fokig is felkúszik a hőmérő higanyszála Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nálunk a helyzet kissé felemás, hiszen reggel még kemény fagyokat tapasztalhatunk, kora délutánra plusz 10-15 Celsius-fokig is felkúszik a hőmérő higanyszála – mondta dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa, lapunk egészségi állapotot elemző állandó tanácsadója.

– Ez természetesen megviselheti az embereket, főleg a betegeket. A frontérzékenyek, a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők vérnyomás-­ingadozásra, szédülésre, fejfájásra, migrénre panaszkodhatnak – sorolta a tüneteket az orvos. Azt tanácsolja, hogy tegyünk hosszabb-rövidebb sétákat, levegőzzünk, s pótoljuk a készletünket C- és D-vitaminnal, különböző ásványi és nyomelemekkel. Hozzátette, nem szaporodtak meg az ilyen tünetekkel jelentkező betegek a rendelőjében.

Rázsi András meteorológus portálunk kérdésére elmondta, nem példa nélküli az enyhe február.

– Ilyenkor szokott jönni a kérdés, hogy ez az éghajlatváltozás előjele-e. Egy-egy eseményt sosem tudunk az éghajlatváltozáshoz kötni, bármilyen rendkívüli is, hanem ezek gyarapodása jelentheti ezt – fejtette ki a szakember.

Délutánonként plusz 10–15 Celsius-fokig is felkúszott a hőmérő higanyszála Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Előrejelzésképpen hozzáfűzte, hidegfront vonul át felettünk, hétvégére visszahűl a levegő. – Tartós fagyok nem várhatók, hűvösebbek lesznek az éjszakák, illetve nappal sem kúszik a hőmérő plusz 10 Celsius-fok fölé. Mondhatnánk, hogy késő téliesre fordul az idő, ami inkább megfelel a sokéves átlagnak. Jelentős csapadék nem várható – tette hozzá Rázsi András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában