2020.10.27. 11:30
Az adómentesség miatt a bérfőzésre tevődhet át a hangsúly Heves megyében is
Fellélegezhetnek a pálinkát főzők és főzetők, hiszen a kormány a napokban jelentette be: adómentessé válhat a gyümölcspárlat készítése. A döntés egyértelműen fellendítheti az ágazatot.
Barta Gábor: jövőre áttevődhet a hangsúly az otthoni főzésről a bérfőzésekre Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap
Fotó: Huszar Mark
A kormány döntése értelmében 2021. január 1-jétől mind az otthoni magán-pálinkafőzés, mind a bérfőzés újra adómentes lehet – adta hírül az MTI a napokban a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának nyilatkozatát. Tállai András úgy fogalmazott, a pálinka-szabadságharc több mint tízéves küzdelme magyar győzelemmel zárult, az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást.
Tállai emlékeztetett, a magánfőzőnek a párlat előállítása előtt párlatadójegyet kell igényelnie az adóhivataltól. Egy párlatadójeggyel egy liter pálinka főzhető otthon. Minden évben az első igényléskor háromezer-ötszáz forintot kell befizetni, azaz legalább öt adójegyet kell vásárolni. A bérfőzés még adóköteles, literenként nyolcszáz forint bérfőzési szeszadót kell leróni.
Húsz esztendeje működteti Bélapátfalván a pálinkafőzdéjét Barta Gábor. Évtizedes tapasztalatai alapján elmondta, mindig voltak változások az ágazatban, hol kedvezőbb, hol drágább lett a bérfőzés. Szavai szerint a legutóbbi – 2016-ban született – szabályozás nyomán érezhetően visszaesett a főzetők száma, s megszaporodott a házilag előállított szeszek mennyisége. Főzdéjében állandónak mondható a megbízók száma, de még így is tapasztalható volt a csökkenés.
– Idén ráadásul a gyümölcstermés is gyengébb volt, például a sárgabarack esetében, hiszen sok helyen lefagytak a fák virágai tavasszal – fogalmazott. A megbízók legnagyobb mennyiségben vegyes gyümölcsös cefrével érkeztek hozzá, de akadt, aki almából, körtéből vagy szőlőből készíttette a párlatát.
Kifejtette, hogy szeptembertől negyvenre tehető a főzetők száma, s bár van előjegyzése még erre az évre, ezek akár meg is hiúsulhatnak a beharangozott intézkedés miatt.
– A kedvezőbb feltételek nyilvánvalóan elgondolkodtatják majd az embereket, hogy áttegyék az időpontjukat a következő év elejére – vélekedett. Nem is keveset spórolhatnak ezzel a megbízók, hiszen a jelenlegi 1500-1600 forintos főzetési díj – ami tartalmazza az adót is – közel a felére csökkenhet a következő évtől. Barta Gábor továbbadja az új információt a vendégeinek, hogy aki teheti, főzesse ki januárban a cefréjét.
– Fontos persze, hogy ne álljon túl sokat a kiforrt gyümölcs. Érdemes már az erjedést követően kifőzetni a cefrét, de egyáltalán nem gond, ha egy-két hónapot áll még. Többet azonban nem érdemes várni vele, mert azt a pálinka minősége sínyli meg – emelte ki a főzdetulajdonos.
Hangsúlyozta, az adómentesség azt is magával hozhatja, hogy áttevődik a hangsúly az otthoni pálinkakészítésről a bérfőzésre.
– Egy pálinkafőzdében ellenőrzöttebb az előállítás az otthoni főzésekhez képest, hiszen a szakmai tapasztalat is nagyobb. Ez a végeredményen is érezhető – jelentette ki.
Idén 69 párlatadójegyet váltottak ki
A magán-pálinkafőzők készülékeinek a bejelentése Magyarországon 2015-től volt kötelező. Jelenleg legalább huszonhétezer főzőberendezés található a magyar háztartásokban az adóhivatal adatai alapján, a Magyar Távirati Iroda tájékoztatása szerint. Ebben az esztendőben január 1. és október 8. között 69 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthonfőzők, emlékeztetett Tállai András.
A következő esztendőtől minden nagykorú gyümölcstermesztő magyar állampolgár nyolcvanhat liter gyümölcspárlatot készíthet otthon évente. Az így főzött pálinkát ugyanakkor továbbra sem lehet majd értékesíteni. A főzőkészülékeket ezentúl is be kell jelenteni az illetékes önkormányzatnál, s a főzés szándékát az adóhivatalnál is jelezni kell, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít ki.
Évről évre csökken az új párlatok száma
ÉV
BEJELENTETT ÚJ BERENDEZÉSEK SZÁMA
2015
12 755
2016
5 848
2017
2 618
2018
2 441
Forrás: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai a Pálinka Nemzeti Tanács gyűjtése nyomán