Látogatás

2022.10.14. 12:10

A lipicai lovak is érdekelték a zetelakai polgárőröket

A Heves megyei polgárőrök különösen jó kapcsolatot ápolnak a zetelakai önkéntesekkel, akiket Szilvásváradon fogadtak legutóbb.

Tóth Balázs

A Hargitában lévő Zetelakáról jött polgárőrök Szilvásváradon helybeli kollégáikkal

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A lipicai lovakkal, Szilvásváraddal és a Heves megyei polgárőrökkel is ismerkedtek nemrégiben a zetelakai lovas polgárőrök, akik az észak-hevesi településre látogattak. A Heves Megyei Polgárőr Szövetség és a zetelakai polgárőrök évek óta barátságot ápolnak, ezért az erdélyiek a legutóbbi látogatásukat összekötötték a Nemzeti Vágtára való kirándulásukkal. Azon a hagyományos megméretésen Farkaslaka lovasának szurkoltak, akit az első két hely valamelyikére vártak, végül harmadik lett. 

Amint azt a vezetőjüktől, Lukács Zsolttól megtudtuk, nemrég indult náluk a lovas polgárőrség, de a szilvásváradi polgárőrség vezetőjének, Varga Balázsnak köszönhetően megismerkedhettek a magyarországi lovas polgárőr tagozat elnökével. A Nemzeti Vágta miatt jöttek, de Szilvásváradon sem jártak még, ahol a lipicai lovakat is meg szerették volna nézni. Arról is beszélt Lukács Zsolt, hogy a lovas polgárőrök a saját lovaikkal mennek szolgálatba, parasztlovaik vannak, amelyek az erdőben dolgoznak. 

Gyergyószentmiklóson hét esztendeje, Zetelakán hat éve alakult meg a polgárőrség, amelyet szeretnének fejleszteni. Az aktív tagok száma kétszázötven az ötezer lakosú községben. Legalább tucatnyi csoportban teljesítenek szolgálatot, négyhavonta jut rájuk a járőrözés. A lovasok csoportja huszonnégy tagot számlál, s mindannyian huszárok is egyben, vannak köztük apa-fia párosok is. A hegyvidéken, az erdőkben mindenképpen jól jön a lovas szolgálat. 

– Akkor alakult meg a polgárőrség, amikor sok lett a betörés, idős emberekhez is behatoltak bűnelkövetők. A polgármester beleállt, amikor híre ment, hogy polgárőrség alakul, százötvenen jelentkeztek, köztük én is már a legelején. A betörések száma 98 százalékkal csökkent azóta, a tagjaink nem egyszer kapták el a betörőket, míg a rendőrség ki nem ért – mondta Lukács Zsolt. 

Azon vannak, hogy a rendőrséggel jó együttműködést alakítsanak ki. A rendőri vezetők feléjük gyakran cserélődtek az utóbbi években, s általában román nemzetiségű a parancsnok, így eleinte bizalmatlanok, de már alakult a megfelelő viszony. Kicsit elfogadják őket, de minden váltásnál újra kell kezdeni a teendők egyeztetését. Jogosítványaik a polgárőröknek még nincsenek, hiszen az állam nem támogatja őket. Tulajdonképpen önkéntes szolgálatot látnak el, az önkormányzat és cégek segítik őket, például abban, hogy üzemanyagot vásároljanak. A lovas polgárőrség jó dolog, ahhoz nem kell benzin. Lovas képzettségük az, amit huszárként sajátítottak el. Szeretnének még tanulni a magyarországiaktól, náluk ugyanis még nincs tanfolyam, se vizsga, csak csoportgyűlés, illetve megvan, hogy mit lehet tenni és mit nem. Olyan felszereléseik sincsenek, mint a magyarországi polgárőröknek. Amikor két autót kaptak Magyarországról, az egyik fényjelzéssel volt fölszerelve, azt is el kellett távolítaniuk, pedig eltért a rendőrökétől. 

Varga Balázs, a Szilvásváradi Polgárőr Egyesület elnöke, a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnökhelyettese elmondta, hogy a Heves megyei szervezet ápol kapcsolatot a zetelakaiakkal, kölcsönösen meglátogatják egymást. Mint kifejtette, a zetelakaiaknál a mi viszonyainkhoz képest egészen mások a feltételek, ott ugyanis van csendőrség, rendőrség és más rendészeti szervezet is, de helyi szinten azért elfogadják a polgárőrök segítségét. Míg idehaza harminckét éve, Romániában csupán néhány éve jöttek létre ezek a civil szervezetek, és ott nem is engedélyezték az ittenihez hasonló tagozódást. 

A találkozó alkalmával kiderült, hogy Szilvásváradon nincsenek lovas polgárőrök, eddig nem is érezték szükségét annak, hogy létrehozzák ezt az egységet. Heves megyében is két helyen működnek, sokkal inkább jellemző viszont az ország déli határánál a jelen­létük. 

Zetelakán a hegyvidék és az erdők miatt lovakkal érdemes szolgálatot ellátni külterületen. Varga Balázs örömmel látta, hogy fiatalok, apák és fiúk is vannak a polgárőrök között. Fölidézte, hogy hasonlóan nagy a lelkesedés, mint amikor Magyarországon létrejöttek a szervezetek. Szóba került az is, hogy magyarországi polgárőröknél vegyenek részt oktatáson a zetelakaiak, de eltérőek a két ország jogszabályai, ezért ezt még meg kell vizsgálni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában