Felújítás

2022.11.13. 16:31

Már nem kell sokáig a kultúrházban misézni Apcon

Apcon már csaknem egy éve a művelődési házban tartják a szentmiséket, mivel a kormány támogatásával felújítják a község római katolikus templomát.

T. O.

 

Az épület szabadonálló, gótikus eredetű, amely a XVIII. században nyerte el mai, végleges formáját. Tornya 1800 táján épült. Körülötte középkori eredetű kőfal található. Főoltára a XVIII. Század végéről való. A szószék rokokó, mellvédjén, ajtaján és tetején rocaille díszítmények láthatók.

– Folyamatosan zajlanak a munkálatok, már a külső homlokzat festésénél járnak. Nagyon büszkék vagyunk erre a középkori eredetű, gyönyörű épületre, amely egyben arról is tanúskodik, hogy milyen régi településen járunk – fogalmazott Szabó Zsolt országgyűlési képviselő.

Varga József plébániai kormányzó a kormány és az önkormányzat összefogását emelte ki, aminek eredményeként megújul az imahely. Amint a külső munkálatokkal végeznek, következhet a belső festés – tette hozzá.

Juhász István polgármester szerint a hívek nagyon várják már, hogy újra a templomban legyenek a szentmisék.

Az említett mellett járdafelújítás is zajlik a mátraaljai községben. Az érintett szakasz az Árpád utcától – a régi vásártértől a régi temető mellett a Bethlen Gábor utca teljes hosszában – a Kossuth Lajos utcáig tart. Juhász István polgármester szerint helyenként a régi betonjárda nagyon rossz állapotban van, ezért ott nem csak aszfal borítást, hanem új alapot is kell készíteni. A felújítás költségét az önkormányzat saját pénzügyi forrásból biztosítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában