Gyermekétkeztetés

2022.12.19. 14:00

A téli szünetben is jár az ingyen étkezés a rászorulóknak Heves megyében

Sok szülő retteg az idei hosszúra nyúló téli szünettől. A hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek – ha szülei igényelték – most is jár a meleg étel.

B. K.

A gyermekétkeztetés a téli szünetben is jár

Forrás: Illyés Tibor/MTI

Pétervásárán a napokban értesítette az önkormányzat a családokat, hogy a szünidei gyermekétkezés december 22-től, csütörtöktől vehető igénybe. Az ebédet hétköznapokon fél 11-től fél 12-ig osztják ki a báziskonyhán. Felhívják a figyelmet a város honlapján, hogy a meleg étel azoknak a hátrányos helyzetű gyermekeknek jár, akiknek a szülei igényelték és időben visszajuttatták az erre vonatkozó, kitöltött nyilatkozatokat.

Számos településen szigorítottak az idei nyári vakációban az ingyenes étkeztetésen. Portálunk megírta, megelégelték néhány helyen, hogy az ingyenes szünidei étkezést igénylők közül sokan arra sem voltak hajlandók, hogy a jogosult gyerekek a meleg ebédet a helyi menzán egyék meg. Több faluban ételhordóban, csomagolva is elvihető az étel, ám ezt se mindenki vette igénybe.

A négyszáz lelket számláló Ivádon például a nyár folyamán tizenkilenc iskolás korú és tizenegy óvodás gyermek számára igényeltek ingyenes szünidei ételt. A téli szünetben is közel ennyi kérelmezővel számolnak. Valyon László polgármester érdeklődésünkre elmondta, Ceredről szállítják a napi menüt a faluba. Ízletes, kiadós ebéd érkezik a kijelölt helyre, ahonnan ételhordóban elvihető.

– Sajnos, a nyáron nem egyszer fordult elő, hogy „elfelejtettek” az ebédért jönni, s az így kárba veszett – tudatta a falu vezetője portálunkkal. – Tévedés azt hinni, hogy az önkormányzatnak nem kerül pénzébe az étel. Több mint ezer forint egy menü, amit a törvény értelmében kötelesek vagyunk térítésmentesen biztosítani. Végül a testület úgy döntött, hogy aki indoklás nélkül nem jelentkezik az ételért, annak másnapra már nem igényelnek újabb adagot. Biztos vagyok abban, ahol tényleg szükség van az ételre, ott nem kérdés, hogy megteszik az utat érte.

Kerecsenden is szigorítottak némiképp az ide vonatkozó rendeleten. Itt dr. Szász Kata jegyző arról értesítette a lakosságot a község honlapján, hogy a törvény alapján a települési önkormányzat a szünidei étkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést továbbra is ingyenesen biztosítja. Ez a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű kicsiknek jár. Itt, ha igénylik a segítséget, szintén előzetesen kell egy nyilatkozatot kell kitölteni és visszajuttatni az óvodába, vagy a kerecsendi helyhatósághoz. Úgy határoztak, hogy aki igényli az ingyen kosztot, de azt nem viszi el, az önkormányzat a következő étkezési naptól nem rendel a gyermek számára ebédet, továbbá az el nem vitt adag árát az igénylőnek leszámlázza és meg nem fizetés esetén behajtja.

Parádon hasonló a helyzet a recskihez. Kevesen igénylik az ingyenes kosztot, és sokszor itt sem sétálnak el a kijelölt helyre bekanalazni az ebédet azok a gyerekek, akik számára írásban igényelték ezt a szüleik.

– A lehetőség adott, azonban eddig viszonylag kevesen éltek vele – tudtuk meg Mudricki József polgármestertől. 

Helyben fogyasztás az alap megoldás

A rendelkezés szerint a gyermek lakóhelye, vagy ha a gyermek életvitelszerűen a bejelentett tartózkodási helyén lakik, a tartózkodási helye szerinti települési önkormányzat a déli meleg főétkezés helyben történő elfogyasztásának megszervezéséről gondoskodni köteles. Ha helyben erre nincs lehetőség, a szünidei gyermekétkeztetés az étel elvitelével vagy a gyermek számára történő kiszállításával is biztosítható. Az ingyen koszt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére igényelhető, öt hónapos kortól a 18. életév betöltéséig. A 2022/2023. tanév téli tanítási szünetének időtartamára vonatkozó szünidei gyermekétkeztetést december 22-én, 23-án, 27-én, 28-án, 29-én, 30-án, illetve 2023. január 2-án, 3-án, 4-én, 5-én, 6-án lehet igénybe venni a jogosultaknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában