Hideg

2023.06.06. 15:56

Mínusz 7 fok volt a Bükk-fennsíkon júniusban

Igen fagyos volt a levegő.

M. H.

Pár napja a Bükk-fennsíkon hajnalban egészen mélyre süllyedt a hőmérséklet – osztotta meg közösségi oldalán Kerékgyártó Róbert, miskolci geográfus, aki csapatával 2009 óta kíséri figyelemmel a Bükk-fennsík töbreinek mikroklímáját. Értéke -7.1 fok volt vasárnap 4 óra 17 perckor. A 2009-es méréseik óta ez a leghidegebb júniusi  és természetesen nyári mért érték a Vörösmeteor-töbörben.

A Mohos-töbör jóval érzékenyebb a szélre mint a zártabb jellegű Vörösmeteor, így ott akkor reggelre a minimum érték csak -6,2 ig zuhant le. A légmozgás egész éjszaka jelen volt. De ez az eddig mért nyári minimum értéknél is alacsonyabb. A Mohos állomás történetében ez az első mért június. De ezek a hőmérsékleti értékek ilyen, kis alapterületű, világviszonylatban alacsony hegységek esetében mint a Bükk hegység, egészen elképesztőek – tette hozzá Dobos András hozzászólásában.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában