Észlelések

2023.06.20. 06:55

Több medve is élhet a térségben, összegyűjtöttük, hol és mikor bukkant fel a védett nagyvad

Vajon hány medve élhet szűkebb hazánk területén és annak környékén? Összegyűjtöttük az idei év macis észleléseit és beszámolóit.

HEOL

Az idei évben első alkalommal márciusban számoltunk be arról, hogy a szomszédos vármegyében, Nógrádban egy fiatal példány bukkanhatott fel. Egy túrázó lett figyelmes a medve nyomaira, miközben Salgó erdeiben sétált. A Magyar Országos Medvefigyelő nevezetű Facebook-oldalon fotókat is megosztották az esetről.

Áprilisban Egercsehinél merült fel a kérdés, hogy vajon tényleg medve járhat e a környéken. A település külterületén található Alsó-Villó részen, egy dagonyás, saras rész szélében látta meg egy balatoni nő az első pillantásra is nagynak tűnő nyomokat. Ahogy azt akkor portálunknak elmondta, az állat járását szépen mutatták a sárban kirajzolódó friss nyomok.

Május elején vadkamera csípett el egy anyamedvét a bocsával együtt a Nógrád vármegyei Lucfalva határában.

Pár nappal később Nógrádmegyer és Szalmatercs közti területen, a karancssági Szentkúthoz közel eső termőföldeken láttak medvéket.

Ezek után még nagyobb figyelmet kaptak a felhívások, miszerint a vadállatokkal nagyon kell vigyázni.

Szinte a Nógrádban észleltekkel egyidőben a Bükkből is érkezett hír. Egy turistacsapat készített – nagy valószínűség szerint – egy olyan fotót, amelyen medve lábnyoma található. A beszámoló szerint a kép Pazsag és a Tamás-kúti tanösvény közötti részen készült. Ugyanakkor az Egererdő Zrt. hivatalos honlapján számolt be medveészlelésről: a Bükkalján kihelyezett vadkamerák több alkalommal is rögzítették a jelenlétét.

A medvékre, mint hazánk csúcsragadozójára figyelmeztetett a WWF Hungary is májusban. Videóban mutatták meg, mit kell tenni, ha összefutnánk vele. A Bükki Nemzeti Park közleményéből kiderült, a nagyragadozók jelenléte önmagában nem vezet konfliktushelyzetek kialakulásához. A Bükk területén élő hím medve olykor a legelő szarvasmarháktól ötven méterre táplálkozik, ahol a legelő állatállomány védelmét részben a BNPI által átadott villanypásztor segíti. Felhívták a területen gazdálkodók figyelmét a medve jelenlétére, és az esetleges veszélyes helyzetek kialakulásának megelőzési módjaira is.

Majd nem sokkal ezután napvilágnál is megcsodálhattuk Mihályt, a bükki medvét

Eközben Nógrádban komoly lett a helyzet, ugyanis több juhot is medve marcangolhatott szét. A közösségi médiában terjedtek a brutális felvételek az esetről. Majd több bejelentés érkezett Nagylóc környékéről, hogy a település közvetlen közelében medvét láttak, a helyi gazdák több állat eltűnését is jelentették.

A legfrissebb beszámoló szerint, Sirok határában is medve kószálhat. Pontosan az Almalápa és a Szabás környékén, a 24-es út Eger felőli bevezető részén észlelték a nyomait május végén.

A fentebbiekből kiderül, hogy nem egy, hanem több példány is jár-kel erdeinkben, ezért mindenképpen érdemes körültekintőnek lenni, ha oda készülünk.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában