2023.08.29. 07:08
Elkezdődött a szüret az egri egyetem szőlőbirtokán
Megkezdték a szüretet az egri egyetem birtokán.
Már szüretelnek az egri egyetem szőlőbirtokán
Forrás: uni-eszterhazy.hu
Fotó: Nagy Adrienn
A Bianca és a Nero fajtákkal kezdődött a szüret az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlőbirtokán – közölte az egyetem honlapján. Markovics György borász elárulta, a cukorfok megfelelő, a savakra kell inkább figyelni. Mint mondta, az időpont nem nevezhető korainak, hiszen tavaly mindössze egy héttel később, augusztus 31-én kezdődött a szüret, de volt már, hogy augusztus közepén láttak neki a munkának. Igaz, tette hozzá, az idei esztendő merőben más volt, mint a 2022-es, hűvös volt a tavasz. S emlékezhetünk, nyár elején sem tapasztaltunk olyan kánikulát, mint ezekben a napokban, oda kellett tehát figyelni a növényvédelemre.
Szavaihoz csatlakozott Hegyi Ádám birtokigazgató, amikor elmondta: előbb a peronoszpóra, majd a lisztharmat okozott kárt, igaz, a 25 hektáros kőlyuktetői birtokon nem jelentőset. A szürettel kapcsolatban pedig kifejtette: az elmúlt két hét időjárása sok lemaradást bepótolt, ezért döntöttek a kezdés mellett.
– Sok fajtával dolgozunk, s mindegyik érési időpontja különböző, de különbözőek a borkészítési céljaink is. Jövő héten a pezsgő alapanyaggal folytatódik a munka, majd következik a rosé-alap, aztán a fehér, s végül vörös. A Bikavérbe szánt Cabernet Sauvignon szüretére lehet, hogy október végén, vagy november elején kerül sor.
A birtokigazgató szavai szerint a szőlő mennyiségére nem lehet panasz, a borok minőségét tekintve pedig a korábbiaknál még magasabb szint a cél, s ehhez is minden adott.