Időjárás és fronthatás

2023.10.07. 11:25

Fejfájást hozhat a hidegfront:a gyöngyösi háziorvos segít, hogy felkészüljünk rá

A frontérzékenyek szervezetét igénybe veszi a hirtelen időjárásváltozás. Gyakori fronthatásokra leginkább a tavaszi és őszi időszakban kell számítani. Érdemes mindig figyelni az időjárás előrejelzést és felkészülni minden eshetőségre.

Hornyák Réka

A fronthatások minden emberre máshogy hatnak, sokféleképpen befolyásolják a szervezet működését, a tünetek többféleképpen jelentkezhetnek. Vannak azon szerencsések, akiket nem érintenek meg és vannak azok, akiknek fizikai és pszichés tünetekben is jelentkezik a változás. Ezek a tünetek jelenthetnek fejfájást, ingerlékenységet, fáradtságot, de magas vérnyomást vagy megugró vércukorszintet is. A hidegfront fokozza a görcskészséget, megviselheti például a vese- és szívbetegeket. 

Érdemes odafigyelni és lehetőség szerint felkészülni az ilyen időszakokra. Erről beszélgettünk a népszerű gyöngyösi háziorvossal, dr. Mangó Gabriellával, aki természetgyógyász is. 

– Fizikai és pszichés változások egyaránt megfigyelhetőek a fronthatás előtt és alatt is. Befolyásolhatja a közérzetünket, az alvásritmusunkat, a koncentrációs képességünket, de még a vérnyomásunkat, a vércukorszintünket is. Okozhat fejfájást, ingerlékenységet, nyűgösséget, nőknél pedig menstruációs és ezáltal hormonális zavarokat is. Jelentkezhet ízületi és izomfájdalom is, illetve a törött csontok, műtött sebek sajoghatnak, fájdalmuk megnőhet – ismertette a legfőbb tüneteket az orvos. 

A fronthatás tehát több ponton is gyengíthet minket. Ilyen időszakokban fokozottan oda kell figyelni magunkra és amennyire lehet, fel kell készülni a fellépő problémákra. 

– A tudatos koncentrációra hívnám fel a figyelmet elsősorban. Tisztában kell lennünk saját magunkkal, a testünkkel, szervezetünkkel. Érdemes önmegfigyelést végezni annak érdekében, hogy megismerjük a testünk reakcióit és a gyenge pontjait. Ha már tudjuk magunkról, hogy melegfrontkor szétszórtabbak vagyunk, akkor sokkal jobban oda kell figyelnünk például vezetés közben, nehogy figyelmetlenség miatt veszélybe sodorjuk magunkat vagy másokat. Ugyanígy, ha fejfájós az ember, akkor tudja, hogy több vizet kell innia és mindig kell, hogy legyen nála gyógyszer. Vérnyomásingadozás esetén pedig ajánlott a naponta többszöri mérés és pihenés. Az önmegfigyeléssel saját magunkat segítjük – hangsúlyozta dr. Mangó Gabriella. 

A tünetek enyhítése fontos, odafigyeléssel a szervezetünket segítjük a nehéz időszakban. Igyekezni kell, hogy még ilyenkor is kiegyensúlyozottak és nyugodtak maradjunk. Csináljunk olyan dolgokat, amik megnyugtatnak, boldoggá tesznek. 

– Esténként érdemes elmenni egy sétára, hogy átmozgassuk magunkat, kikapcsoljuk az agyunkat és friss levegőt szívjunk. Alvászavar esetében a nyugtató zene hallgatása, az olvasás vagy olyan tevékenység végzése ajánlott, ami nyugtat minket. Túl kell élni ezeket az időszakokat, ebben sokat segít a tudatosodás. Kerülni kell a pánikot és a feszengést, tisztában kell lenni a problémával és a megoldáson, enyhítésen kell dolgozni – tanácsolta az orvos, természetgyógyász. 

A népszerű gyöngyösi háziorvos rendszeresen ad jótanácsokat. Nemrég az árpáról és kezeléséről írt, de a gerincfájdalmakról is írt, sőt még az öregedéssel szemben is felvette a harcot.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában