2023.11.19. 11:25
A legendás magyar sütemények eredetmeséi elevenedtek meg az egri könyvbemutatón
Vojtek Éva és Bihari Zoltán szerzőpárosnak nem ez az első közös könyve. Munkájuk célja, hogy a cukrászatot, mint történelmi háttérrel rendelkező művészetet, szakágat méltóképpen bemutassák.
A hazai cukrászat értékeit mutatja be a könyv
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap
A Marján Cukrászdában mutatta be legújabb könyvét Vojtek Éva és Bihari Zoltán szerzőpáros a napokban. A Magyarország cukrászati értékei című könyv azt hivatott bemutatni, hogy hazai cukrászmesterség múltja mekkora hatással van a jelen cukrászatára hazai és nemzetközi viszonylatban. A bemutatóra szívesen fogadta a meghívást a szerzőpáros, hiszen, elmondásuk szerint az egri Marján Cukrászda történelmével és kiválóságával tökéletes szakmai színteret biztosított a bemutatóhoz.
A könyv nem főként recepteket tartalmaz, hanem történeket, eredetmeséket, a sütemények történelmét. A kötetben határon inneni és határon túli sütemények is helyet kaptak, de nem titkolták: az összes felsorolásához egy könyvsorozatra lenne szükség. A szerzők beemelték a Magyarország Tortája versenyt is a kötetbe, hiszen ez a verseny jellegzetesen magyar, máshol a világban nem jellemző. Ahogyan az sem, hogy a cukrászdákban minden nap friss, részben kézzel készült süteményekből válogathatnak az emberek.
Bihari Zoltán elmondta, hogy hazánk kiemelkedő a cukrász szakágban és ezt bizonyítja a folyamatos kereslet is.
– Két nagy fejezetből áll a könyv, az elsőben az a hungarikum, értéktári rendszerben szereplő cukrászati értékek bemutatására vállalkoztunk. Mindezt történeti oldalról mutattuk be, tehát nem egy receptes könyvet kell elképzelni, inkább érdekes történekkel készültünk az olvasónak. A könyv második felében pedig Magyarország Tortájával, vagy tortáival foglalkozunk. Ez a verseny jó eséllyel pályázik arra, hogy egyszer majd hungarikum legyen, hiszen európai viszonylatban ez is egy egyedülálló mozgalom. Az országtorta a magyar cukrászok kezdeményezéséből született meg és 16 éve folyik, mi pedig mind a 16 eddigi győztes süteményt bemutattuk. Igyekeztünk azokat az értékeket kiemelni, melyek a magyar cukrászathoz kötődnek, hiszen a magyar cukrászat nagyon nagy tradícióval bír – mesélt a könyv tartalmáról a szerző páros egyik tagja, Bihari Zoltán.
Hozzátette, hogy ezek a színvonalas hazai cukrászdák, ahol frissen készült sütemények választéka kínálja magát, a helyi családok, vállalkozások munkája jóvoltából, szinte minden településen megtalálhatóak. Ez már önmagában érték és megbecsülendő. Az országtorta is azt a tradíciót őrzi, hogy folyamatosan szülessenek új receptek, ötletek, melyek hazai ízekből és vagy alapanyagokból készülnek, ezzel is reprezentálva hazánkat és a cukrászmúltat. Ezekből is klasszikus desszertek lesznek egyszer, emelte ki a szakíró.