2024.01.27. 16:04
Kékfrankos kóstoló és disznótor nyitotta az idei szezont Gyöngyöspatán + fotók
A Széleskedvű Rendezvényházban a zamatos borok és finom falatok mellett a jó zenére táncra is perdültek a vendégek.
A jó borok, a finom falatok napja volt a szombat Gyöngyöspatán
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap
Szombaton a Patai Kékfrankos kóstolóval, valamint a vele párhuzamosan zajló Patai Bor és Tor elnevezésű rendezvénnyel kezdetüket vették a gyöngyöspatai Széleskedvű Rendezvényház idei programjai. Az érkezőket a helyi termelők nemcsak köszöntötték a Pálinkás jó reggelt! üdvözléssel, de meg is kínálták a legjobb szívmelengető nedűikkel. A disznóvágások alkalmával "fogópálinkának" nevezett féldeci elfogyasztói ezután egy hamisítatlan patai disznóvágás részesei lehettek a rendezvényház udvarán. Aki elég indíttatást érzett magában, ki is próbálhatja a hurka- és kolbásztöltést. Aki a kóstolás kedvéért jött, hurkát, kolbászt, frissen sült töpörtyűt, toroskáposztát falatozhatott, de az ételkínálatban szerepelt a legendás "zsíros deszka" lilahagymával, és a helyi rendezvényeken elmaradhatatlan patai rezgős rétes is.
Kékfrankos kóstoló Gyöngyöspatán
Fotók: Czímer Tamás/Heves Megyei HírlapA disznótorral párhuzamosan, délután a helyi kékfrankosok kóstolója zajlott a rendezvényházban. A szervezők célja volt megvizsgálni a patai termelők aktuális nedűit, hogy kiderüljön, hol tart ez a csodálatos fajta Gyöngyöspatán. Mintegy tucatnyi termelő 2-5 éves borait ízlelhették meg a hegy levének hívei.
A vidám eszem-iszom közben idegenvezetéssel megtekinthető volt Molnár László helyi festőművész galériája, és vezetett túra is indult a hétsoros pincefaluból fel a várhoz. Aki nem tágított az ízletes falatok és a zamatos borok mellől, az a gyöngyösi Black Jam SE Tánciskola gyöngyöspatai táncosainak műsorát nézhette meg. Aki pedig úgy érezte, a disznótor után kalóriaégetésre van szüksége, az a kora este kezdődő zenés mulatságban táncra perdülhetett.