Programajánló

2024.04.12. 06:55

Hungarikum Piknik ezen a hétvégén Hevesben

Ismét remek programokból válogathatunk a hétvégén Heves vármegyében.

Heol.hu

Hungarikum Piknik Egerben (Archív fotó)

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Péntek

Eger 

  • A Bródy Sándor Könyvtár mindig is fontosnak tartotta, hogy az idegen nyelvű szépirodalmi könyvek, nyelvtanulást segítő könyvek, folyóiratok, hangzóanyagok és társasjátékok minél szélesebb kínálatát biztosítsa könyvtárhasználóinak. Ennek köszönhetően részlegük iránt is folyamatos az érdeklődés. A könyvtári szolgáltatások mellett idegen nyelvi klubokat is szerveznek a nyelvtanulók számára. Ezt szeretnék erősíteni most azzal, hogy a könyvtár csatlakozott a Wunderbar fesztiválhoz, amelynek programjai április 8–12-e között zajlanak. A Wunderbar fesztiválon minden a német nyelv körül forog. Az idei mottó: „A német. A Te belépőjegyed.” A német nyelv valóban belépőjegy lehet a továbbtanuláshoz, a művészetek világába, a munkaerőpiacra. A rendezvény Németország, Ausztria és Svájc nagykövetségeinek és kultúraközvetítő szervezeteinek a kezdeményezése. A könyvtár a programjaival szeretné felkelteni az érdeklődést a német nyelv és a német nyelvű országok kultúrája iránt – függetlenül attól, hogy valaki korábban tanult-e már németül, vagy még csak most tervezi, hogy belevág ebbe az izgalmas kalandba. 
  • Herenik Ani hobbifestő „Muti mit alkotsz” című kiállítása már csak ebben a hónapban tekinthető meg, azaz április harmincadikáig, a Koru Kávézóban. Ezzel a tárlattal a kávézó egy kiállítássorozatot indított el a Koru Galériában, ahol kezdő és hobbiművészek – festők, grafikusok, fotósok – mutathatják meg, hogy éppen mivel foglalkoznak, mit alkotnak. Az év során több helyi feltörekvő művész mutatkozhat be majd a kávézóban és állíthatja ki a műveit, ezentúl pedig folyamatosan szerveznek közösségi programokat, melyek szintén ingyenesen látogathatóak. 
  • 2024-ben, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézete ötödik alkalommal rendezi meg a TIPÓZÓNA kiállítást a Templom Galériában. A Média és Design Intézet 2017-ben hozta létre a tipográfiával és a tervezőgrafikával célzottan foglalkozó tárlatot, mindezt az egri tervezőgrafikus-képzés intenzív jelenlétére alapozva. A kiállításokra felkértük az ország összes tervezőgrafikai képzést nyújtó egyetemét, így a program integratív, a szakma egészét megszólító eseménnyé vált. Az elmúlt években az összes hazai tervezőgrafikai képzéssel rendelkező egyetem oktatói és hallgatói mellett, a régió egyes tervezőgrafikai képzéseit is megszólítottuk, így idén 5 ország 11 egyetemének részvételével rendezzük meg a szakmai kiállítást. Idén április 11-én 17 órakor nyílt tárlat a Templom Galériában. A Tipozóna 5 tematikája a Kézjegy / Human Touch. A kézjegy az alkotó saját egyénisége, érzelmei és személyes stílusa mellett magába foglalja azokat a tulajdonságokat is, amelyeket maga a művész, az ember jelenthet. 
  • Este a Broadway Monkeyban Yamina és Edo Denova csap fergeteges bulit.

Hatvan 

  • Pénteken 15 órakor a Hatvany Lajos Múzeumban nyílik tárlat a hatvani gyűjtőkről és múzeumalapítókról, a kiállításon Kökény Ferenc igazgató és Szinyei András alpolgármester mond beszédet. 

Gyöngyös 

Szombat

Szomolya 

  • Cseresznyevirágzás ünnepet rendeznek szombaton. A futóverseny 11 órakor indul, 10 órától lehet nevezni. A faluház udvarán kulturális és gasztro-, valamint gyerekprogramok lesznek, költészetnapi versek, zenék, nótázás, a Rece Hagyományőrző Egyesület műsora, fellép az Élőlánc zenekar és 16 órakor bortúra is indul. 

Eger 

  • A Szépasszonyvölgyben április 13–14-én Hungarikum Pikniket tartanak borkóstolókkal, zenével, kézművesekkel, valamint néptánccal és Kaptárkő-túrával. 
  • Szombaton 10 órától az egri Farkas Ferenc Zeneiskola és a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola közös fúvószenekari koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Dobó téren.
  • Az „Ismert Egriek Más Szerepben” egyedülálló előadásán olyan személyiségek tűnnek fel, akik általában más területeken ismertek, most azonban egy teljesen új oldalukat mutatják meg 15 órától a Bartakovics Béla Közösségi Házban.
  • Délután négy órától a 10 éves Egri Waldorf Általános Iskola és AMI diákjainak kiállítását tekinthetjük meg az Agria Park Galériában.

Kékestető 

  • A Rákóczi túramozgalmi túrákat április 13-án, szombaton szervezik meg, így ezen a napon több túraútvonal közül is választhatnak a természetjárók. Húsz évvel ezelőtt avatták fel a Rákóczi oszlopot a Kékesen és akkor indították el újra a Rákóczi jelvényszerző túramozgalmat. Ennek az eseménynek az alkalmából minden évben túrákat szerveznek az emlékoszlophoz, ahol ünnep megemlékezést tartanak, ez idén április 13-án, szombaton délután három órakor lesz. A mozogni vágyók reggel, illetve délelőtt öt túraútvonal közül választhatnak, melyek mind Kékestetőre vezetnek. Indul túra Parádsasvárról, Parádfürdőről, Gyöngyösről, Mátrafüredről és Mátraházáról is, mind különböző távval, nehézséggel és túravezetővel. Idén azonban az edzett, extrém túrázók is találhatnak maguknak kihívást, ugyanis Sárközi Illés túrázó szombaton egy nap alatt fogja végig járni a Rákóczi jelvényszerző túra összes útvonalát és várja a hozzá csatlakozó útitársakat. Részletes információk a Rákóczi túramozgalom a Mátrában Facebook oldalán találhatóak.

Gyöngyös 

A rendezvény plakátja
Forrás: GYITI & Közösségi tér/Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában