Nyestek a városban

2024.05.05. 12:22

A nyestek miatt is fáj a gyöngyösi autósok feje

Gépjárművek kábeleit, autógumikat rágnak meg előszeretettel a kistermetű ragadozók. A nyestek ellen spray, illatkorong, da a népi megfigyelés szerint kutyaszőr is hatásos.

Szabó István

A gyöngyösi autósoknak mostanság nemcsak a magas üzemanyagárak okoznak bosszúságot, de a városban megjelent nyestek is. Már a legutóbbi képviselő-testületi ülésen is téma volt ez egy rövid időre, sőt, a testület környezetvédelmi bizottsága is foglalkozott az üggyel. Nyestek ugyanis előszeretettel rágják meg a gépjárművek kábeleit, de egyéb alkatrészeket sem vetnek meg. Mint az ülésen elhangzott, jó lenne, ha minél többen bejelenték a kárukat a városüzemeltetésnél, mert akkor valószínűleg biztosabban lehetne találni valakit, aki a témában jártas, ezzel foglalkozik. Nem kell bántani kell őket, csak eltávolítani a területről, s akkor megóvhatók a gépjárművek, hangzott el az ülésen.

Minderre reagálva a gyöngyösi városháza közleményben tájékoztatta a lakosságot, hogy a nyestek gyakori, egyben hívatlan vendégeink lehetnek. 

– Élőhelyüket elhagyva ezek a barátságosnak tűnő állatok sok bosszúságot okoznak. Ingatlanjainkon kívül gépjárműveinkben is kárt tudnak tenni: a nyest a motortérben található vezetékeket és akár autóguminkat is megrágcsálja. Védekezni ellene fejtörést okoz, hiszen ha megszokja a ,helyét, nehéz elűzni a biztonságot adó környezetből. A nyest karcsú testalkatú, barnás színű állat. Könnyen felismerhető fehér színű mellfoltjáról. A nyest azonosítását a vezetékek megrágásán túl a lábnyomok megléte is meg tudja erősíteni: a gépjárműn található nyomok is elárulják a kisállatok jelenlétét. Autóink, ingatlanjaink megóvása érdekében ma már számos lehetőség áll rendelkezésünkre: nyestcsapda, nyestriasztó spray és illatkorong, ultrahangos riasztó, népi megfigyelésen alapuló, kutyaszőr elhelyezésére irányuló megoldások. A leginkább állatbarát megoldás a felsoroltak közül az illatkorong és a spray, hiszen ezek 6 hónapon keresztül biztosítanak a nyestek számára egy olyan illatkoncentrátumot, mely azt jelzi az állat számára, hogy a biztonságot adó helyen már másik állat is lakik. További előny is tartozik az említett riasztó szerekhez: motortérben is biztonsággal használható, áll a gyöngyösi városháza tájékoztatójában.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában