Születés Hete

2024.05.07. 16:41

A Nyitott Szülőszoba segít felkészülni a leendő szülőknek

A nagy érdeklődésre való tekintettel idén már két turnusban várták az érdeklődőket az egri kórház szülészeti osztályára. A Nyitott Szülőszoba lényege, hogy az édesanyák és az édesapák is feltehessék kérdéseiket, hiszen ezzel oszlatható el az esetleges szorongás vagy félelem.

Hornyák Réka

Leendő szülők járták be a Nyitott Szülőszobát

Forrás: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Ismét nyílt napot tartottak a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet szülészeti osztályán. Május 7-én a kismamáknak, a leendő apukáknak és minden érdeklődőnek bemutatták a szülőszobát, a szülészeti osztályt és az ott lezajló folyamatokat. A Nyitott Szülőszoba programot a Születés Hete keretében szervezték meg idén is, melyet az Összhang Egyesület hirdetett meg. 

A nyílt napon az érdeklődők találkozhattak a szülésznőkkel, az orvosokkal, a védőnővel, bejárhatták a szülőszobákat és a gyermekágyas részleget is. Dr. Varga Zsolt Endre, az egri kórház szülészet-nőgyógyászati osztály vezető főorvosa elmondta, hogy évek óta megszervezik az egri kórházban ezt a nyílt napot, mert ez segít az ellátogató családoknak felkészülni.

– Ennek az lényege, hogy a leendő család, az apa és a várandós édesanya végig tudjon menni azon a soron, amit majd be fognak járni. Például tudják azt, hogy hova kell becsöngetni, ha beindul a szülés vagy bármilyen probléma merül fel, hogy legyen helyismeretük a szülészeti osztályon, hiszen egy pár napot itt fogak tölteni. Fontos az is, hogy megismerkedjenek a szülésznőkkel és az orvosokkal és az, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mi várja majd őket szülés után a gyerekágyban – mesélte a szülészet-nőgyógyászati osztály vezető főorvosa. 

 

A Nyitott Szülőszoba támpontot ad a leendő szülőknek

A kórházban kifejezetten otthonos szobákat alakítottak ki, egyágyasakat és több négy férőhelyeset is, melyek babaöböllel is fel vannak szerelve. A családok körbejárhatták a szobákat, megnézhették, hogy milyen helyük lesz és megismerkedhettek a kórház látogatási protokolljával is, hogy mikortól lehet jelen az édesapa, illetve a rokonság. 

Dr. Varga Zsolt Endre főorvos kiemelte, hogy a szülés sok esetben egy tervezhető folyamat, amire fel lehet előzetesen készülni, így a nyílt napon arról is beszéltek, hogy miket kell magukkal vinniük a családoknak. Elkerülhetetlen az, hogy a szülés megindulásakor ne legyen otthon kapkodás, de ha már annyi biztonság van az elindulásban, hogy a szülők tudják azt, hogy mit kell tenniük, hova kell menniük és mit kell magukkal vinniük, akkor csökken a káosz. 

– A nyílt napon az érdeklődőkkel együtt átbeszélték az orvosok a szülés folyamatát is, hogy a jövőben minél kevesebb ismeretlen tényezővel kelljen szembenéznie a családnak. Nagyon fontos például az, hogy egy édesanya tudja, hogy mit tegyen, ha elfolyik a magzatvize vagy hogy az édesapa tisztában legyen azzal, hogy mi történik és azt el is tudja mondani. Szerencsére egyre több az érdeklődő a nyílt napunkon, ennek nagyon örülünk, hiszen nagyon sok múlik azon, hogy mennyire vannak tisztában a szülők a szüléssel és születéssel – hangsúlyozta a Nyitott Szülőszoba fontosságát a főorvos. 

A Születés Hete alkalmából egész héten várják a családokat Egerben több helyen is. Az édesanyák és édesapák előadásokon, felkészítéseken és tanácsadásokon vehetnek részt, ahol a szülésről, a születésről, a befogadásról az elsősegélynyújtásról és sok más életbevágó folyamatról tanulhatnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában