Természetes gyógyír

2024.05.07. 11:25

Meglepő, de Hevesben van a két legkisebb település, ahol gyógyfürdő van

Megyénkben található az ország két legkisebb olyan települése, ahol gyógyfürdő üzemel, Bükkszéken és Demjénben. A két Heves vármegyei gyógyfürdő két teljesen különböző történettel rendelkezik.

Hornyák Réka

Bükkszék fürdője nemrég kapta meg a gyógyfürdő minősítést

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Termál Online tett közzé egy cikket, melyben két Heves vármegyei gyógyfürdő, valamint településeik Bükkszék és Demjén történetét írják le. Mint olvasható, a Belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Bükkszéken 682-en, Demjénben pedig 675-en élnek állandó jelleggel. Már korábban megírtuk, hogy Bükkszék fürdője nemrégen kapta meg a gyógyfürdő minősítést. A településen az 1930-as években találtak termálvizet és a jótékony hatása miatt hosszú évtizedek óta palackozott formában is forgalmazzák. Ez nem más, mint a Salvus víz, ami valószínűleg az ország legismertebb gyógyvize. Rendkívül magas oldott ásványi anyag tartalma van és ivókúra mellett fürdőkúraként, valamint inhalálva is kedvező a hatása. 

02 - Bükkszékfürdő - Gyógy- és Strandfürdő (BD)
Bükkszék fürdője nemrég kapta meg a gyógyfürdő minősítést
Bükkszék fürdője nemrég kapta meg a gyógyfürdő minősítést
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Demjén gyógyfürdőjének története azonban teljesen különböző, Bükkszékkel ellentétben nem rendelkezik nagy múlttal, hiszen a demjéni fürdő az ország legújabb fürdőhelyei közé tartozik. Ott 2005-ben fúrtak termálkutat, amelyre alapozva 2007-ben nyitották meg az első termálfürdőt. Ez volt a mai barlangfürdő, a szálloda és a Cascade fürdő komplexum elődje. A gyógyfürdő címet azonban elég hamar, mér 2009-ben megkapták. 

A településnek 20 évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt üdülőjellege, napjainkban azonban már több termálfürdő is üzemel a faluban. A KSH 2023-as adatai alapján, a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma szerint, Demjén volt a harmadik legnépszerűbb termálfürdős község, a belföldi vendégek körében. Csak Cserkeszőlő, valamint a Demjénnel szomszédos Egerszalók előzte meg a listán. 

BDAN9035_resize
Demjénben 2005-ben fúrtak termálkutat
Demjénben 2005-ben fúrtak termálkutat
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Mint írja a Termál Online, Bükkszék és Demjén azokhoz a magyarországi településekhez tartozik, ahol trendszerűen növekszik a lakosság, hiszen egyre többen választják új, állandó lakhelyüknek a két községet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában