Évforduló

2024.05.12. 14:51

Városnap zajlik Gyöngyös Fő terén, megelevenedik a múlt + fotók, videó

Gyöngyös a városi rangra emelkedésének a 690. évfordulóját ünnepli vasárnap. A városnap fontos programja volt, hogy délelőtt átadták a díszpolgári címeket. Károly Róbert királyunk 1334. május 16-án, az Úr mennybemenetelének napján emelte mezővárosi rangra a települést.

Szabó István

Vasárnap délelőtt megkezdődött Gyöngyösön a hagyományos városnap. Károly Róbert királyunk 1334. május 16-án emelte mezővárosi rangra Gyöngyöst. A dátum egyben azt is jelenti, hogy az idei év ennek a 690. évfordulója. A mátraalji város Fő terén már 9-től várta az érdeklődőket az az öt stand, ahol a város múltjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a nap folyamán. A városi rangot adó király korától a török időkön keresztül a Rákóczi-szabadságharcig, aztán kis ugrással monarchia időszakától – benne a pusztító 1917-es tűzvésszel – egészen a szocializmus idejéig tart a rendhagyó, interaktív történelemóra. 

Városnap zajlik Gyöngyös Fő terén, megelevenedik a múlt
Városnap zajlik Gyöngyös Fő terén, megelevenedik a múlt
Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Délelőtt kezdődött a tradicionális XIX. századi piac rendezvénye, amely a hagyományos polgári értékeket eleveníti fel évről-évre. A csodálatos, korhű ruhába öltözött hölgyek és urak idén is a Pátzay János Katolikus Zeneiskolától indultak a kisbíró – Debreczeni Ferenc, az Omega együttes gyöngyösi születésű dobosa, a város díszpolgára – vezetésével a hagyományos látványsétára a Fő térig. A korhű viseleteket részben a baráti kör tagjai, például Lovászné Juhász Rita népi iparművész, illetve Berta Mónika varrják. A város központi terén vásárosok sorai között elsétálva ejtették ámulatba az érdeklődők sokaságát. 

Kitüntetések a városnapon

Ugyancsak délelőtt adták át a városházán a Pro Civitate kitüntetéseket, amely Gyöngyös legmagasabb elismerése, és szintén a mindenkori városnap programja. A kitüntetés birtokosa egyben Gyöngyös díszpolgára. Idén az elismerést a képviselő-testület döntése értelmében Báryné dr. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója, valamint Szilágyi Erzsébet, a Mátra Művelődési Központ volt igazgatója megosztva kapta. Az egyének számára odaítélhető másik kitüntetést Hiesz György leköszönő polgármester vehette át. A közösségeknek ítélhető díj a Tomory Gábor Néptánciskola birtokába került.

A délután programja igazán gazdag. A Fő térre érkezők láthatnak török kori, illetve kuruc-labanc bajvívásokat, középkori lovagi tornát, modern- és néptáncbemutatókat, majd este ünnepi szentmise és utána hangverseny következik a Szent Bertalan templomban. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában