Születésnap

2024.06.06. 08:00

85 éves Tóth Ferenc, köszöntötték a borásztársak

Az egri Fúzió Pincebár és Pincészetben köszöntötték a borászlegendát.

Molnár Helga

85 éves Tóth Ferenc, köszöntötték a borásztársak

Forrás: Mihály Péter/Beküldött fotó

Tóth Ferenc borászt köszöntötték a napokban 85. születésnapja alkalmából az egri Fúzió Pincebár és Pincészetben. Minderről Tarsoly József küldött portálunknak fotókat és egy kis beszámolót.

Az egri szőlő- és bortermelők nevében, a családtagok, az ágazat jeles képviselőinek, barátoknak, ismerősöknek a jelenlétében a hegybíró köszöntötte az Egri borvidék legendáját, Tóth Ferencet, ahol felidézték e szép kor néhány állomását.
– Feri bácsi 1939-ben született, 1953-tól építőipari tanuló volt, de 1959-ben bevonult katonának. 1956 után már szőlőt telepített, amikor újra lélegzethez jutott a parasztság, de 1960-tól – ahogy ő fogalmaz – „földönfutóvá tették a parasztságot” és csak 1970-től lehetett ismét szőlőt telepíteni, mintegy fél hektáron.

1983-ban nagyobb lélegzetvétellel már 4 hektáros területet béreltek, amikortól elindult a szőlőtermesztés és a borászat fejlődése, amelyet igazi lendülettel, a család: felesége (akivel 60 éve él boldog házasságban), lánya, veje és 3 unokája segítségével azóta is töretlenül folytat. Neve összekapcsolódott Egerben a Leányka és a Kadarka fajtákkal, hiszen igazi nagykövetként sokat tesz e két kiváló fajta ismertségének növeléséért, sokszínűségük megmutatásáért.

Bábáskodott az Egri Csillag borfajta megalkotásánál, a kistályai úti borászatot igaz szeretettel igazgatta, munkáját hazai és nemzetközi borversenyeken elért számtalan éremmel és többszöri szakmai díjjal ismerték el. Munkásságáról sok minden eszünkbe juthat: megszállott borász, a Várvédő megálmodója, megannyi rangos díj birtokosa, melyek közül a legfontosabbak: 2012-es év egri borásza, Gál Tibor emlékdíj, Kadarka nagykövete, Pannon Bormíves Céh tagja, majd 2017-ben mintegy emlékmű díjként a Magyar Arany Érdemkereszt tulajdonosa. 2018-ban az év egri szőlőtermelője szakmai díjjal ismerték el az általa telepített csodás szőlőültetvényekben végzett munkáját. Kitartását, szakmaszeretetét mi sem mutatja jobban, mint, hogy 2023 tavaszán Rajnai rizling ültetvényt telepített. Születésnapja alkalmából töretlen hitet és jó egészséget kívánunk – köszöntötte Tarsoly József.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában