Fürdők

2024.06.29. 16:20

Az egerszalóki és bükkszéki termálvíz a bőrt is megszépíti

Sokan teszik fel a kérdést, melyik termálvíztől lesz szép a bőrünk? A termálvizek bőrszépítő hatásának élvezetéhez nem kell messzire utaznunk Hevesből sem.

Guti Rita

Sokan tapasztalják, hogy egy rövid termálfürdős üdülés után – bár nem ez volt a fő céljuk – a bőrük szebbé,  selymesebbé válik, és enyhébb bőrproblémáik is megszűnnek. Jó példa erre Vichy… – írja a Termalonline cikke. A franciaországi Vichy üdülőhelyen ugyanis a gyógyvizet sokáig csak belsőleg, ivókúrák formájában alkalmazták. Egy véletlen felfedezés során derült ki, hogy a víz külsőleg használva gyorsítja a felületi bőrsérülések gyógyulását. Ez indította el a további vizsgálatokat, amelyek egy világszerte ismert kozmetikai termékcsalád megszületéséhez vezettek. Nem szükséges azonban Franciaországig utazni, ha bőrszépítő hatású termálvizeket keresünk.

02 - Bükkszékfürdő - Gyógy- és Strandfürdő (BD)
Bükkszék fürdője nemrég kapta meg a gyógyfürdő minősítést
Bükkszék fürdője nemrég kapta meg a gyógyfürdő minősítést
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A cikkből kiderül: a tapasztalatok szerint a kénes, jódos és magas sótartalmú termálvizek különösen jó hatással vannak a bőrre – ezek számos hazai fürdőben megtalálhatók. Ráadásul szinte minden hazai termálfürdő vizében jelentős mennyiségű metakovasav is van, ami szintén kedvezően hat a bőrre, körömre és hajra.  A kén például ismert a bőr faggyútermelését normalizáló, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásáról, ezért komolyabb bőrproblémák (például ekcéma, pikkelysömör, aknés bőr) esetén is ajánlottak a kénes vizű fürdőkúrák. Sőt, a termálvizek nem kizárólag külsőleg hatnak. Harkányban végzett orvosi kutatások kimutatták, hogy a szervezetbe bejutó kén-hidrogén az immunrendszer működését is kedvezően befolyásolja,
enyhítve a pikkelysömörös tüneteket.

Ezen kívül nem szabad lebecsülni, hogy a termálvizes fürdők nyugodt, pihentető környezete és a vízben való tartózkodás jótékony hatással van a vegetatív idegrendszerre, segítve a stressz oldását. Ez különösen hasznos lehet olyan bőrbetegségek esetén, mint az ekcéma, amelyet gyakran a stresszes időszakok váltanak ki. Összegezve, bármelyik hazai termálfürdőt érdemes felkeresni, ha szebb bőrt szeretnénk. Azok a helyek, ahol a víz javallatai között szerepelnek a bőrproblémák, szinte garantáltan jó választásnak bizonyulhatnak. Harkány mellett érdemes kipróbálni többek közöttt Bogács, Bükkszék, Egerszalók, Gyula, Hajdúszoboszló, Mezőkövesd, Szigetvár és Zalakaros fürdőit is, ajánlja a szakportál.

Ahogy már többször írtunk róla: A Bükkszéken fakadó Salvus víz egy igazi kincs, különleges ajándéka a földnek. Ahogy már korábban írtuk, a Bükk-hegység nyugati oldalánál fekvő Bükkszék településénél 540 méter mélyről hozzák felszínre ezt a 40 fokos, népszerű gyógyvizet. A Salvus gyógyvíz a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik. Jótékony hatását magas ásványianyag-tartalma és több kutatás, valamint tapasztalat is alátámasztja. 

Egerszalókot pedig nem csak a kiváló víz, hanem egy másik fontos szempont miatt is érdemes felkeresni:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában