Jegyzet

2024.06.14. 08:00

Ismétlés

Szabó István

Ballagás a Sárvári Kálmán Technikumban

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Nyakunkon az általános iskolai ballagások időszaka. A nyolcadikosok számára egy korszak lezárul, a gyermekkorból sok vonatkozásban kinőnek. Ősztől már a többségük önállóan jár be a városok középiskoláiba tanulni, nemegyszer ott is töltik a hetet a kollégiumban. Megszerzik az első tapasztalataikat arról, hogy az élet nem mindig olyan, ahogyan a tankönyvekben korábban tanulták. Új stratégiákra lesz szükségük a boldoguláshoz, a fokozatos felnőtté váláshoz. 

A ballagókkal együtt mindnyájan egy korszak végén állunk. Az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy az élet messze felülírja az elképzeléseinket. Olyan eseményeket élünk át, amelyekről általános iskolás korunkban legfeljebb a történelemkönyvünk mesélt. És talán tényleg letűnt korok avítt meséinek vettük benne a járványokról, világgazdasági válságról, háborúkról, menekültek áradatairól beszámoló fejezeteket. Mindnyájunk számára elengedhetetlen, hogy új stratégiákat dolgozzunk ki. Már nemcsak a boldoguláshoz, de a túléléshez. Ehhez, akárcsak a nyolcadikosoknak, magasabb szintű iskolába kell lépnünk megtanulni, hogy ami az emberiség életében egyszer megtörtént, az megismétlődhet. Földünk krónikájának nincsenek lezárt fejezetei, mert mi, a bolygónk lakói, túl sokat hibázunk. Nem vagyok bölcs, hogy tudjam a megoldást. Talán újra el kellene ballagnunk a magunk alapfokú iskolájából, s továbbtanulni, hogy végre felnőtté váljunk gondolkodásunkban is. Amíg nem késő. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában