Városi ügyek

2024.06.27. 09:10

Nem hiteles, hogy Mirkóczki az új közgyűlés érdekeinek védelmére hivatkozik Csetneki szerint

A júniusi egri közgyűlésen főként az intézmények működését célzó előterjesztések és beszámolók kerülnek napirendre. Az ülésen történteket folyamatosan közvetítjük. Tartsnak velünk!

Szabadi Martina Laura

Mirkóczki Ádám polgármester az egri közgyűlés júniusi ülésén

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

13:20

Tudósításunk véget ért.

13:15

A további beszámolókat vita nélkül elfogadta a grémium, kivéve Földvári Győző tanácsnok beszámolóját. A polgármester beszámolóját a két ülés közötti fontosabb eseményekről nem töltötték föl az eger.hu oldalra. Komlósi Csaba jelezte, hogy április óta nem volt ülés és érdeklődött, hogy akkor miről szavaznak, hiszen Mirkóczki Ádám polgármester jó ideje nincs a teremben, hogy elmondja beszámolóját. Dr. Csetneki Attila kifejtette, ez a napirendi pont lehetőséget nyújtott volna az átadás átvételről való egyeztetésről is. Keresztes Zoltán kérte, hogy a polgármester készítse el a tájékoztatót áprilisig visszamenőleg.  

Dr. Pápai Ákos Berecz Mátyás kirúgásának ügyéről érdeklődött interpellációjában.

– Arról szóltak a hírek, hogy okirat hamisítás történt, de úgy tudom, valójában ez ügyben nem történt semmilyen előrelépés, sőt, még az önkormányzat fizetett Berecz Mátyásnak. Úgy tűnik, hogy Berecz Mátyást politikailag kivégezték azzal, hogy a sajtóban lejáratták. Azt kérem, hogy kapjak végre valahára választ. Nem szeretnék olyan közéletet Egerben, hogy ez bárkivel is meg lehessen tenni! – hangsúlyozta.  Jelezte, hogy a vár igazgatója nincs jelen annak ellenére, hogy ő időben benyújtotta a kérdéseit, de választ akar, mert január óta nem mondanak semmit. Jelezte, kétli, hogy a városvezetésnek nincs információja az önkormányzati cég ügyéről. Írásban ígértek neki választ majd zárt ülés következett. 

12:49

Vita nélkül elfogadták a sporttámogatások elszámolását, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség Nemzetközi Csapattalálkozójára pedig megszavaztak 5 millió forintot. Mirkóczki Zita javasolta, hogy plusz 9 millió forintot önkormányzati feladatellátási tartalékról a városi rendezvényekre csoportosítsanak át, Oroján Sándor javasolta, hogy ne 9, hanem 19 millió forinttal emeljék a VINO Kóstoló Ünnep és a színház tánctagozatának rendezvényeire. Keresztes Zoltán kérte, hogy az Olasz utcai parkoló régóta húzódó felújítását valósítsák meg 10 millió forintból, amit a választókerületi keretből finanszírozna. Felhívta a figyelmet, hogy már több alkalommal született döntés a felújításól, de eddig nem történt semmi az ügyben. 

A jelenlévő képviselők többsége októbertől már nem lesz a közgyűlés tagja. Ez a tény időről-időre felmerült humorosnak szánt megjegyzések formájában, némi derültséget csempészve ezzel a kissé feszült, vitákkal tarkított ülés hangulatába. Császár Zoltán megköszönte a szakirodák munkáját, kérte, hogy nézzék meg, mennyi még a képviselői kerete, mert: „ha másra nem, akkor elköltöm még tűzijátékra”. Császár később látva, hogy a Szépasszony-völgy utcáinak felújítására szánt összegből 40 millió forintot elvennének, nekifeszült az Eger a Hobbink Csoport jelenlévő tagjainak érdeklődve, hogy a választás után is folytatják-e a munkát a köztereken. Farkas Attila Császárnak válaszul elmondta, továbbra is dolgoznak, már annyira jól megy neki a közterek rendben tartása, hogy elgondolkodott, októbertől jelentkezik a városgondozáshoz. Orosz Ibolya elmondta, az aljegyzővel egyeztettek és marad elegendő összeg az út felújítására, egykisebb fennmaradó összeget csoportosíthatnak át. Az intézményi előirányzatokat a fenti javaslatok szerint módosították. 

12:05

A tavalyi belső ellenőrzésekről készült beszámolót is tárgyalták. Dr. Csetneki Attila kérte, hogy vizsgálják meg, az EVAT Zrt. Belső ellenőrzése szabály- és jogszerű volt-e. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a cégnél kisebb csetepaté alakult ki abból, hogy Farkas Attila alpolgármester és Spisák György megpróbált bejutni a céghez ellenőrzés céljából. Komlósi Csaba azt javasolta, hogy külső szereplők állapítsák meg azt, hogy az egész belső ellenőrzési folyamat körül kialakult vitában kinek volt jogszerű az álláspontja. A belső ellenőrzést végző munkatárs elmondta, soha nem jeleztek neki szabálytalanságot felettes szervek, és le nem zárt ellenőrzést nem adhat ki. A képviselők a belső ellenőrzési beszámolót elfogadták.

Megszavazták a tavalyi Ifjúsági Zenei Programra fordított támogatás elszámolását is melyre 38 pályázat érkezett be, és 29-et támogattak. A beszámoló szerint összesen 5 koncert valósult meg, erősítve a helyi ifjúsági zenei életet. Próbaterem bérlésére 7 zenekar kapott lehetőséget. Hangfelvétel készítésére 10 pályázat érkezett, a videoklipek készítése is népszerű volt az egri zenészek körében, 7 videoklipet készítettek a helyi együttesek. Számos zenekar jelezte, hogy a támogatás nyújtása nélkül a felsorolt tevékenységeket nem tudták volna megvalósítani. 

11:50

Áttértek a képviselők a Volán helyi közlekedésről szóló beszámolójára. Bódi Zsolt kérte a városüzemeltetési irodát, hogy a tömegközlekedés optimalizálásáért tartsanak lakossági fórumot Felnémeten, ott ugyanis több változást is bevezettek a buszok menetrendjében. Farkas Attila arról beszélt, hogy az éves bérletek olyan eljárással készülnek, ami miatt idővel eltűnik róluk a szöveg, előfordult emiatt, hogy az ezer forintos bérletet még egyszer meg kellett vennie az utasnak. Bendó János Géza a Volán helyi közszolgáltatási szakértője elmondta, hogy tudnak a bérletproblémáról és dolgoznak a megoldáson.  

Mirkóczki Zita szerint szomorú, hogy több száz millió forint veszteséget finanszíroznak, viszont a nyereségfinanszírozásból fordíthatnának valamennyit arra, hogy fejlesszék a szolgáltatást, például ne tűnjön el a bérletek szövege. A képviselők végül megszavazták a beszámolót.

11:30

Az Evat összevont pénzügyi beszámolójával kapcsolatban Orosz Ibolya érdeklődött, hogy mi az oka a nagy arányú tőkecsökkenésnek. Szűcs Tamás ügyvezető elmondta, hogy részben értékcsökkenés miatt. Elmondta, számos nyitott, rendezetlen ügy van az EVAT és az önkormányzat között, több közgyűlési döntést nem hajtottak végre. Dr. Csetneki Attila elmondta, hogy a Média Egertől segélykérő levelet kaptak, az igazgatója szerint ugyanis veszélybe került a cég működése finanszírozási problémák miatt, ezért intézményi maradványok közül 35 millió forintot csoportosítsanak át a cégnek. Mirkóczki Ádám azt monda, nem érti mire kell most azonnal 35 millió forint és egyeztetni fog a következő grémiummal, anélkül ezt nem támogatja.

Orosz Ibolya kérte, hogy Kereki Gergely ügyvezető kapjon szót, és emlékeztette a grémiumot: néhány hónapja ő már több 10 millió forint folyósítását javasolta.  

Kereki elmondta, folyamatosan csúszással érkeznek a kifizetések, rengeteg túlórájuk volt a választás miatt. Az önkormányzat 2 hónapos csúszást egy fizetési felszólítás után rendezett múlt héten.

– Nem luxusberuházásokra kérünk, hanem arra, hogy idén legyen elég forrás a bérek kifizetésére – mondta.

Dr. Csetneki Attila azt mondta, szerinte nem hiteles Mirkóczkitól arra hivatkozni egyes döntésekkel kapcsolatban, hogy a következő városvezetés érdekeit védi. Felhívta a figyelmet, hogy a Média Eger megindokolta a forrásigényét. A közgyűlési többség igennel szavazott arra, hogy ideiglenesen nevezzenek ki az ügyvezetőket az egri városfejlesztési cég és a fürdő élére. Megszavazták továbbá a Média Egernek javasolt támogatást is.  

10:55

Mirkóczki Ádám a futsal csarnokkal kapcsolatos sürgősségi előterjesztéséről elmondta, hogy a tervezett csarnok más célokra is használható lenne és szerinte rentábilis működésre lehet képes. Az egy szintes könnyűszerkezetes csarnok vagy a Bem tábornok térnél vagy Felnémeten lehetne és TAO forrás felhasználásával épülhet. A képviselők megszavazták a javaslatot.

EVAT tavalyi számviteli beszámolójával kapcsolatban dr. Csetneki Attila elmondta, a cég azt kéri, hogy míg nem fizeti ki az önkormányzat a Katona téri parkolóház működetetésének elmaradt költségeit, azaz nagyjából 300 millió forintot, addig a parkolási bevételeket eddig az összeghatárig visszatarthassák. Mint ismert, tavaly év elején az EVAT be is zárta emiatt a parkolóházat. Ezt a módosító javaslatot megszavazták a képviselők. 

10:30

Az önkormányzati díjak adományozásában tervezett változtatásokkal kapcsolatban Mirkóczki Zita érdeklődött, hogy mekkora összeg jár a pedagógus emlékérem mellé. Most ugyanis a rendeletbe foglalnák, az eddig hagyomány alapú pénzjutalmat. A gazdasági iroda elmondta, a többi önkormányzati díjhoz arányítják majd. Bevezeti az önkormányzat azt is, hogy Egri Országos Akvarell Triennáléhoz kapcsolódóan Egri Országos Akvarell Triennáléhoz kapcsolódóan Pro Arte díjat adományozzon.

Majdnem 2 millió forint visszafizetést kér az önkormányzat a Kepes Intézet 10 millió forintos támogatásából. Farkas Attila szerint 2 hiánypótlással nem sikerült jól benyújtani a számlákat, Oroján Sándor szerint viszont a hivatal csak csuklóztatja a neki nem szimpatikus intézményeket. 

9:51

Mirkóczki Ádám napirend előtt ismertette, hogy dr. Pápai Ákos Berecz Mátyás kirúgásával kapcsolatban sürgősségi indítványt nyújtott be, mint ismert, az egykori önkormányzati képviselő állása az egri várban a 2022-es választások előtt megszűnt, munkavégzésével kapcsolatos panaszokra hivatkozva.

Mirkóczki Ádám polgármester szintén sürgősségi indítványt nyújtott be az egri szurkolói zóna támogatásának és a Magyar Labdarúgó Szövetséghez tervezett pályázat benyújtásának ügyében, amely futsal csarnok építését tenné lehetővé. Kovács-Csatlós Tamás a Bitskey Uszoda állapotfelmérésének ügyében nyújtott be sürgősségit, Bódi Zsolt emléktábla adományozás ügyében.

Bódi Zsolt napirend előtt arról beszélt, hogy Felnémeten több lakos jelezte, hogy a házuk előtti közterületet gondozták, bérelték. Mint mondta, évekig nem történt semmi az ügyben, most viszont több százezer forintot kér tőlük az önkormányzat. A képviselő kérte, hogy ennek nézzenek utána, mert szerinte nincs rendben ez az eljárás. Az ősszel leköszönő Császár Zoltán gratulált Bódi Zsoltnak, aki az egyetlen képviselő lesz októbertől, aki „ellenzéki” színekben egyéni képviselőként bekerül a közgyűlésbe.  

Az első napirendi pont a rendőrségi beszámoló, Kovács József ezredes, egri rendőrkapitány a portálunkon már szemlézett beszámolóból kiemelt néhány tényezőt. Elmondta, közbiztonság témájában tavaly esetszám-csökkenést értek el, a nyomozati eredményesség pedig nőt. Aláhúzta, hogy az online térben elkövetett bűncselekmények továbbra is nagy feladatot adnak a rendőrségnek. Az illetékességi területükön a legsúlyosabb tulajdon elleni bűncselekmény a rablás, mely esetek statisztikái javulnak. – A fiatal generációt próbáljuk egészen kisiskolás kortól megszólítani, hogy megismertessük és megerősítsük azokat a pozitív magatartásformákat, melyeknek köszönhetően várhatóan elkerülhető, hogy a rendőrséggel későbbiekben konfliktusba kerüljenek – ismertette.

Elmondta a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban, hogy az ittasvezetők száma némileg nőtt, igyekeznek átfogó és hatékony, minél gyakoribb ellenőrzésekkel visszaszorítani a szabálytalankodókat. Hozzátette, évről-évre nagyobb és sűrűbb a forgalom, s igyekeznek minél kisebb korban szemléletformáló rendezvényeken felhívni a gyerekek figyelmét a biztonságos közlekedésre. A rendőrkaptány megköszönte továbbá azönkormányzat és a közgyűlés segítségét és azt, hogy partnerként kezelték a hatóságot. Elmondta, fontos célkitűzésük a közbiztonság fenntartása, a hatékony erőforrás-felhasználás, az utánpótlás biztosítása.  

Dr. Pápai Ákos a rollerrel közlekedőket érő balesetekkel kapcsolatban érdeklődött: megkérdezte, lehet-e tenni a valamit a védőfelszerelés nélkül száguldozókkal. Bódi Zsolt megköszönte a rendőrség munkáját, és azt, hogy mindig együttműködőek voltak, ha kereste őket, ha segítséget kért.  

A rendőrkapitány elmondta, hogy a közúti forgalomban járművezetőként tudnak a rollerrel szabálytalankodók ellen intézkedni. 

Korábban írtuk:

A júniusi egri közgyűlésen a rendőrség beszámolója után a közétkeztetés témáját tárgyalhatják másodikként a képviselők. A közétkeztetést megpályáztatták, a legkedvezőbb ajánlatot az Eatrend Kft. adta, 1 milliárd 407 millió 408 ezer forinért. Értéknövelő beruházásként az ajánlattevők részére előírták egyes intézmények tálalókonyháinak és ebédlőinek felújítási munkáinak elvégzését is, összesen nettó 30 millió forint értékben. Így az

  • Egri Balassi Bálint Általános Iskola tálókonyha és ebédlő korszerűsítését,
  • a Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tálalókonyha átalakítását, 
  • a Lenkey János Általános Iskola ebédlő korszerűsítését , illetve
  •  a nyertes ajánlattevő köteles az Egri Kertvárosi Óvoda Ney Ferenc Tagóvodájában egy tálalókonyhát kialakítani a rendelkezése álló kb. 7 négyzetméter alapterületű helyiségben a helyszíni adottságok figyelembevétele mellett.

Két önkormányzati cég ügye is sokadszor kerül a képviselők elé, az egyik az ARNAUT PASA FÜRDŐJE Gyógyászati Kft, melynek jelenleg nincs ügyvezetője, az Eger Termál Kft. ügyvezetőjének ideiglenes megbízatsa ugyanis lejárt június elején. Javasolják, hogy legyen ügyvezető újabb 6 hónapra. Az előterjesztés szerint az Evat az ügyvezetésre nem írt ki pályázatot A két cég összeolvadásáról egyébként még tavaly  döntöttek, ám az azóta sem valósult meg.

Az Egri Városfejlesztési Kft. szintén nem rendelkezik sem vezetővel, sem felügyelőbizottsággal. Korábban ennek a cégnek az esetében is beolvasztsáról döntöttek az Egri TISZK NP Kft-be. A beolvadás megtörténtéig, de legfeljebb 6 hónap időtartamra Takács Zoltánt, az Egri TISZK Nonprofit Kft. ügyvezetőjét bízták meg az Egri Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjének:

„Takács Zoltán ügyvezetői jogviszonya 2023. október 12. napjától 2024. április 1. napjáig kerül bejegyzésre, azaz nem teljesült a döntésben meghatározott 6 hónapos időtartam és az Egri Városfejlesztési Kft. Egri TISZK Kft-be történő beolvadására sem került sor, így jelenleg a gazdasági társaság vezető tisztségviselővel nem rendelkezik. Az anyavállalattól, illetve a feladat végrehajtásával megbízott EVAT Zrt. Igazgatóságától tájékoztatás az ügyben nem érkezett.” – olvasható az előterjesztésben amely javaslatot tesz arra, hogíy nevezzék ki az ügyvezetőt hat hónapra, az  igazgatóság pedig dolgozza ki a társaság működésének menetét.

Az utasszámok alakulása
Forrás: eger.hu

A Volánbusz Zrt. tavalyi helyi közlekedés utáni kompenzációigényét is tárgyalják, ez mindösszesen majdnem 655 millió forint. A beszámolóban arról is írtak, hogyan alakult az utasok száma az elmúlt években illetve arról is, hogy a kimaradt járatok száma mennyi volt tavaly és tavaly előtt.

Kimaradt járatok száma
 Forrás: eger.hu

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában