Verseny

2024.06.21. 13:55

Demjénben szervezik meg az első országos Via Ferrata találkozót

A verseny hivatalos megnyitója június 29-én, szombaton 10 órakor lesz, s hagyományteremtő céllal szervezik meg. Ez lesz az első ilyen via ferrata találkozó.

Molnár Helga

Június végén kétnapos Országos Via Ferrata Találkozó és verseny várja az ide érkező vendégeket, érdeklődőket és a sziklamászás szerelmeseit a varázslatos demjéni helyszínen. Az első Via Ferrata Demjén Falmászó Bajnokságot az önkormányzat a pályát építő Üveghegy Sportegyesülettel közösen, hagyományteremtő céllal rendezi.

Demjénben szervezik meg az első országos Via Ferrata találkozót
Demjénben szervezik meg az első országos Via Ferrata találkozót (Archív fotó)
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az eseményről sajtótájékoztatón számoltak be pénteken a megyeházán. Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, távolabbról megközelítve a témát kifejtette, a vármegyei önkormányzat feladatai közé tartozik a turizmus fejlesztése.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban már érkezett forrás helyi turisztikai fejlesztési célra. Ám van még egy másik eljárás, melyben a vármegyei önkormányzat konzorciumi partner illetve vezető, a pályázatok leadási határideje június 30-a. 2,1 milliárd a keretösszeg, melyre pályázunk. 

Az egyik helyszín az erdőtelki Buttler-kastély, ennek a parkjában valósul meg aktív turisztikai fejlesztés 700 millió forintból. A másik egy Egererdő Zrt-vel közös projekt, melyben 700 millióból a szilvásváradi, 300 millióból a felsőtárkányi kisvasút újul meg. 

S van még a Tisza-tó mentén egy lehetőség, öt helyszínt – Sarud, Kisköre, Poroszló, Újlőrincfalva, Tiszanána – köt majd össze egy túrahálózat sarudi csónakházzal, kilátóval és hat kiszállóponttal – részletezte. 

Hozzátette, Heves vármegyében már most is rengeteg turisztikai célpont van, ilyen a demjéni Via Ferrata, ahol egyedülálló versenyt rendeznek majd.

Fodor Géza, Demjén polgármestere elmondta, tudomása szerint ilyen megmérettetésre még hazánkban eddig nem került sor. A verseny hivatalos megnyitója június 29-én, szombaton 10 órakor lesz, s hagyományteremtő céllal szervezik meg.

Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein Himalája expedíció-sorozat vezetője méltatta a helyszínt, s kifejtette, a megnyitókor a hozzátartozók jelenlétében ünnepélyes keretek közt avatják föl a két jeles magyar hegymászóról, Erőss Zsoltról és Kiss Péterről elnevezett Emlékfalat (Memorial Wall) és emléktáblát. A demjéni vasalt utak monumentális sziklafalával kíván emléket állítani a 2013-as magyar Himalája-expedíció alkalmával, a Kancsendzönga megmászása után, ereszkedés közben életét vesztő két sportembernek. Erőss Zsolt, a „Magyar hópárduc”, minden idők legeredményesebb hazai mászója utolsó túráján már műlábbal teljesítette a Föld harmadik legmagasabb hegyének számító, 8586 méteres csúcs bevételét. Teljesítményben, fizikai és lelki eltökéltségben sikeresen nőtt föl mellé az ifjú gyöngyösi Kiss Péter, aki segíteni próbálta a biztonságos tábor felé ereszkedésben példaképét. A demjéni versenyen amatőrök és profi egyéni mászók, férfi-nő, illetve felnőtt, szenior és ifjúsági kategóriában indulhatnak.

A versenynapot a Kurul Dobosok műsora, valamint az eredményhirdetést és díjátadást 17 órakor követő akusztikus záró koncert is színesíti. Az elért helyezéstől függetlenül minden induló oklevelet kap, a kategóriák első három helyezettje egyedi, helybeli keramikus által készített érmet, a kategóriák bajnokainak neve pedig felkerül a Via Ferrata Demjén sziklafalában elhelyezett emlékplakettre.

A versenynapot megelőző, június 28-i, pénteki találkozó programja a kötetlen szakmai rendezvényeké, illetve a népszerű ismeretterjesztő eseményeké lesz. 

A vendégelőadók közt lesz többek közt 

  • Kollár Lajos, Babcsán Gábor és Szendrő Szabolcs csúcstartó mászók, 
  • Nedeczky Júlia, a legeredményesebb magyar női hegymászó, az Eötvös-expedíció című film főszereplője, 
  • Gaál Péter via ferrata szakértő-építő, expedícióvezető. 
Nedeczky Júlia egy sziklatorony tetején. Ő is ott lesz Demjénben az Országos Via Ferrata Találkozón
Nedeczky Júlia egy sziklatorony tetején. Ő is ott lesz Demjénben az Országos Via Ferrata Találkozón
Forrás: Eötvös-Expedition 2021/Facebook

Este a demjéni Hagyományok Házába várnak minden érdeklődőt egy jó hangulatú koncertre, zenés mulatságra. A kétnapos eseményen kortól és tapasztalattól függetlenül mindenki kipróbálhatja mászótudást és ügyességét a mobil mászófalon is. A versenyre való nevezés kivételével, minden program ingyenes.

A Via Ferrata

Az egyedülálló Demjéni Via Ferrata pályái egyesítik magukban a földtani, a kultúrtörténeti értékek bemutatását, valamint az élményszerző szabadidő-eltöltést. A barokk Eger jeles épületei a régi felhagyott demjéni riolittufa kőfejtőkből születhettek meg. A terület a falu központjából keleti irányban a Bányaélen keresztül, egy hangulatos tanösvényen érhető el. A bánya előnye, hogy nem robbantással, hanem hasítással, repesztéssel történt a kőfejtés, így a kőzetlemezek a maguk természetes szépségükben tárulnak föl. A sima felületek igen alkalmasak voltak arra is, hogy látványos és jól használható vasalt útrendszert építsenek ki rajta. A kőfejtő 33 méter magas, függőleges vagy áthajló sziklafalain acélsodronykötél adja a via ferrata pályák gerincét. A 11 útvonal a kezdő B fokozattól egészen a legnehezebb F besorolásúig vezeti a mászókat. 2021-ben összesen 375 méter mászóút készült el a területen, amely ettől az évtől immár rangos országos versenyeknek is otthona.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában