Nemzeti park

2024.07.12. 12:14

A Bükkalján ragyogókék szalakótákat csodálhattak

Több mint 60 érdeklődő látogatott el hétvégén a Sándor-völgybe. A szalakóták száma napjainkra meghaladta az 50 párt ezen a területen.

Heol.hu

 A Bükkalján "megcsodáltuk a ragyogókék szalakótákat", írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.  Több mint 60 érdeklődő látogatott el hétvégi rövid túrájukra a Sándor-völgybe Tardon, melynek célja az ismerkedés volt a fokozottan védett szalakóták (Coracias garrulus) védelmével. A Bükkalján először 2003-ban dokumentáltuk a szalakóta költését (Tardon), a Száraztó-dűlőben. Ekkor egy füleskuvikok (Otus scops) számára kihelyezett odúban, gyepterületen költött az első pár. Ezután indult el az intenzív odúkihelyezés, melynek következtében a szalakóták száma napjainkra meghaladta az 50 párt ezen a területen.

A Bükkalján ragyogókék szalakótákat csodálhattak
A Bükkalján ragyogókék szalakótákat csodálhattak
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

– Ezt a hozzánk közel álló témát igyekeztünk 2 túravezető segítségével, valamint az MME - Magyar Madártani Egyesületet képviselve Szitta Tamás felkérésével bemutatni az érdeklődők számára, sok-sok információval színesítve. A túra során egy odút közösen ellenőriztünk le, ahol a fiókák még kicsik voltak a gyűrűzéshez, azonban egy másik fészekalj már elég nagy volt ahhoz, hogy ezt a vizsgálati módszert bemutathassuk. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 1960-tól napjainkig körülbelül 7 ezer szalakóta kapott gyűrűt. Ezen eljárás segítségével tudjuk többek közt, hogy erősen területhű madár, valamint hogy a legidősebb jelölt egyedek közülük 9 évesek. A fajvédelmi tevékenység jelenlegi szakaszában arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a meglévő odú-állományt fenn tudjuk tartani és biztosított legyen az évről-évre történő szisztematikus ellenőrzés és adatgyűjtés. Köszönjük a nagy érdeklődést! – írták.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában