Fenntarthatóság

2024.07.10. 19:53

A domoszlói klímabarát fejlesztéseket a vármegyei önkormányzat is díjazta

Heves Vármegyei Klímabarát díjjal tüntették ki idén Domoszló önkormányzatát. Az elmúlt évek energiatudatos fejlesztéseivel élhetőbbé és fenntarthatóbbá válik a település.

Szabó István

Domoszló önkormányzatát idén Heves Vármegyei Klímabarát díjjal tüntette ki a vármegyei önkormányzat. Az indoklás szerint a díj azoknak a Heves vármegyében tevékenykedő vállalkozásoknak, szakmai és önkormányzati szervezeteknek, civil szervezeteknek, valamint magánszemélyeknek adományozható, akik tudatosan foglalkoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel, és klímatudatosan végzik tevékenységeiket. Paulenka Richárd polgármester portálunk érdeklődésére arról számolt be, hogy Domoszlón az energiatudatos fejlesztések 2015-ben kezdődtek, amikor az orvosi rendelő teljes felújítása valósult meg.

Másfél éve adták át a domoszlói szociális alapszolgáltatási központ új épületét
Másfél éve adták át a domoszlói szociális alapszolgáltatási központ új épületét
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Ebben a projektben helyet kapott a nyílászárók cseréje, a fűtéskorszerűsítés, az épület klimatizálása, valamint a külső homlokzat és födém szigetelése. Az egészségház épületének energetikai korszerűsítésére 2018-ban került sor a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén, és ebben az évben sikerült ugyanezt a feladatot elvégezni a III. András Általános Iskolában, a domoszlóiak által nagy iskolának nevezett épületben. Mindkét projekten belül az épületek új nyílászárókat kaptak, megvalósult a fűtéskorszerűsítés, a napelemes rendszerek kiépítése, a külső homlokzati és födém szigetelések, valamint a mozgássérült mosdók kialakítása – részletezte Paulenka Richárd.

A polgármester azzal folytatta, hogy 2019-ben, ugyancsak a TOP-nak köszönhetően teljes körűen felújították a Margaréta óvodát, valamint egy 14 férőhelyes bölcsőde kialakítása valósult meg. 

– A beruházás során megújultak a csoportszobák, a tornaszoba, a foglalkoztató, a mosdók, az irodai és szociális helyiségek. Az épület új fűtési rendszert kapott, a külső homlokzat és a lapostető hő-, valamint vízszigetelése megtörtént. A költséghatékonyabb épületfenntartás érdekében pályázati pénzből és önerőből kiépítettünk egy 30 kW-os napelemes rendszert 2023-ban, amit a hőszivattyús rendszer megvalósítása követ. Számításaink szerint – mostani árakkal számolva – az ingatlan fenntartási költsége az új fűtési technológiának köszönhetően 80 százalékkal csökken, ami éves szinten 4-5 millió forint megtakarítást eredményez – magyarázta Paulenka Richárd.

Domoszlón 2022 decemberében adták át a szociális alapszolgáltatási központ új épületét, ami szintén a TOP-ban elnyert támogatásból valósult meg. 

– Az intézményben kap helyet az idősek nappali ellátása, a családsegítés, a házigondozás és egy 400 adagos főzőkonyha. A beruházáson belül az épületben a működéshez szükséges helyiségek kialakítása is megtörtént, amelyek a mai kor igényeinek maximálisan megfelelnek. Az energiatudatosság az építkezés során is kiemelt figyelmet kapott az épület födém- és homlokzatszigetelésével, a fűtési rendszer kiépítésével, a beépített nyílászárókkal és a napelemes rendszerrel. Az önkormányzat és a könyvtár épületeinek fűtését faaprítékos kazánnal oldjuk meg már több éve. A szükséges aprítékot az árkok, patakok takarítása során keletkezett fa hulladékból nyerjük, amelyet saját eszközzel darálunk. Ezzel az épületek fűtési költsége minimális, a módszerrel az elmúlt 5 évben mintegy 5-6 millió forintot takarítottunk meg – emelte ki a polgármester.

Paulenka Richárd arra is kitért, hogy a terveik között szerepel a napelemmel rendelkező épületeik – az általános iskolai nagy épület, az egészségház és az alszolgáltatási központ – hőszivattyús rendszerrel történő ellátása pályázati forrásból. Megoldásra váró kiemelt feladat a településen lévő közvilágítás korszerűsítése LED-es lámpatestekkel, tette hozzá. Jelenleg folyamatban van az általános iskola kis iskolaépületének energetikai korszerűsítése, amelyet a TOP plusz programban elnyert támogatásból valósítanak meg, várhatóan ez év december 31-i befejezéssel. 

– A projekt tartalmazza a nyílászárók cseréjét, a homlokzat- és a födémszigetelést, mozgássérült vécé kialakítását, emellett a meglévő felújítását, illetve a legnagyobb és legfontosabb részként a napelemes és hőszivattyús fűtési rendszer kialakítását. Az önkormányzat egyik intézményében sincs még ilyen megoldás kialakítva. Napelemes rendszerünk több is van, de a hőszivattyús rendszerrel kombinálva nincs. A környező települések tapasztalatait azonban ismerjük, és azok jók. Különösen a jelenlegi időjárási viszonyok között, hiszen telente mínusz 10 Celsius-fok alá nem nagyon süllyed már a hőmérséklet, s ezek a rendszerek a szakemberek szerint mínusz 5-10 Celsius-fokig kiválóan működnek. Bízunk benne, hogy kis iskolaépületünk energiaköltsége így nullszaldós lesz – foglalta össze Paulenka Richárd.

A polgármester az elmúlt évek munkálatait úgy foglalta össze, hogy klímabarát fejlesztésekre elég komoly beruházásokat tudtak Domoszlón végrehajtani összegben és volumenben is. A fejlesztésekkel élhetőbbé és fenntarthatóbbá tudják tenni a települést, emelte ki. Az önkormányzat saját erőből nem tudná mindezeket megvalósítani, ezért nagyon fontosak a magyar állami, illetve uniós források, hangsúlyozta Paulenka Richárd. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában