Tábor

2024.07.11. 13:55

A hátrányos helyzetű településeken a bűnmegelőzést segítik

A Belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence Kerecsenden, a Biztos Kezdet Gyerekházban tartott, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) nyári táborokban végzett bűnmegelőzési tevékenységét bemutatni hivatott sajtótájékoztatón köszönetet mondott azoknak, akik 24 éve a tábort elindították, és azóta minden évben megszervezik.

Sike Sándor

– A Felzárkózó Települések program legfőképpen a 300 leghátrányosabb településen élő családokat segíti. Az önzetlen önkéntesek, civil segítők és az NBT mellett az állam is igyekszik segíteni – a Felzárkózó Települések Programmal – a 300 leghátrányosabb helyzetű településen élő, legfőképpen sokgyermekes családoknak – jelentette ki Rétvári Bence Kerecsenden, a Biztos Kezdet Gyerekházban tartott sajtótájékoztatón.

A hátrányos helyzetű településeken a bűnmegelőzést segítik. Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (Archív fotó)
A hátrányos helyzetű településeken a bűnmegelőzést segítik. Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (Archív fotó)
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az NBT nyári táborokban végzett bűnmegelőzési tevékenységét bemutatni hivatott sajtótájékoztatón az államtitkár köszönetet mondott azoknak, akik 24 éve ezt a tábort elindították és azóta minden évben viszik.

Kerecsenden, a 300 leghátrányosabb település egyikén, ahol 2300 ember lakik és ezekben a nyári táborokban helyi, hátrányos helyzetű gyerekek közül folyamatosan 100-100 gyerek – távolabbról, vagy közelebbről érkező – önkéntesek segítségével egy másfajta világba is bele tud csöppenni 

– vélekedett Rétvári Bence.

Az állam szerepéről szólva az államtitkár azt emelte ki, hogy a Felzárkózó Települések programmal olyan helyeken segítenek, ahol a gyerekek aránya sokkal magasabb mint az országos átlag. A Biztos Kezdet gyermekházból is körülbelül 40 volt 15 évvel ezelőtt, most pedig több mint 170 ilyen gyermekház van.

A legkisebb gyermekek családjait éri el ez a segítség, hogy legyen olyan hely, ahová az édesanyák segítségért, támogatásért tudnak fordulni. 

Rétvéri kijelentette: köszönet illeti a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot a jelenlétéért, hiszen sokszor ezek a gyerekek olyan környezetből érkeznek, ahol  a hétköznapok része a bűnelkövetés. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács saját, sok évi tapasztalatai alapján kialakított pedagógiával segít megmutatni azt, hogy miért fontos elkerülni a bűncselekményeket, hogy miként lehet a törvények betartásával boldogulni, miért fontos a törvényeket betartani.

Az NBT az önkéntesek, civil szervezetek mellett nyújtja ezt a vázolt segítséget. Ez egyúttal jó példa arra is, hogy a bűnmegelőzés kisiskolás korban is el tud kezdődni 

– mondta az államtitkár. Hozzátette: fél lábon állna a segítség, ha itt helyben nem lennének emberek, ha nem lennének önkéntesek, segítők, akik ebben parterek.

– Elismerés azoknak, akik az idei nyáron is ilyen felzárkozó programon részt vesznek. Segítenek nekik abban, hogy sokszorosan hátrányos körülményeik ellenére is megtanulják mindazt, ami az életben való boldoguláshoz emberi tulajdonságként talán a legfontosabb. Le a kalappal azok előtt, akik nyaraikat, év közben is sok-sok délutánjukat arra fordítják, hogy hátrányos helyzetű gyerekeket segítenek abban: az ő életük jobb legyen, mint a szüleik élete – fogalmazott.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács nagy hangsúlyt helyez arra – a nemzeti bűnmegelőzés stratégia alapján –, hogy a felnövekvő ifjúság ne váljék bűncselekmény áldozatává, de ne váljon elkövetővé se. Erről már Hatala József , az NBT elnöke beszélt.

Különböző programokkal támogatják a településeket, kisebb és nagyobb régiókat, hogy a fiatalokat – kisebbeket és nagyobbakat – az óvodásokat a szabadidő hasznos eltöltésével neveljék és oktassák 

– fogalmazott a sajtótájékoztatón a tanács elnöke.

Szavai szerint ezeken a foglalkozásokon és találkozásokon játékos és drámapedagógiai módszerekkel olyan ismereteket kapnak, ami hozzásegít ahhoz: bizonyos kritikus helyzetben megfelelő döntéseket tudnak hozni, és az értékrendjük jelentősen átalakul és egyre inkább elérhetővé válik az, hogy ezek a területeken és ezekben a programokban résztvevő fiatalok a társadalom hasznos tagjává válnak.

Nagyon fontos kérdés, hogy a településeken a lokális vezetők, a polgármesterek, az iskolaigazgatók és különböző civil egyesületek ehhez a kérdéshez hogyan állnak. Kerecsend ebben a vonatkozásban példaértékű. Mindenki közösen tesz azért, hogy a faluban és a környéken élő gyermekek olyan információhoz jussanak, ami segíti a társadalomba való beilleszkedésüket 

– fogalmazott az NBT elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában