Természet

2024.07.02. 17:16

A puszták kék madarai fészkelnek a nemzeti parkban

A madártani egyesület bükki csoportja szalakóták után kutat. Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet területén sok pár fészkel.

Heol.hu

Megkezdtük szokványos nyári munkánkat a hozzánk tartozó szalakóta odúk ellenőrzésével, írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén megközelítőleg 230 szalakótának kihelyezett mesterséges "D" odút kell leellenőrizni a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet területén.

A puszták kék madarai fészkelnek a nemzeti parkban
A puszták kék madarai fészkelnek a nemzeti parkban
Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoport/Facebook

– Ez azt jelenti, hogy júniustól július feléig sorra járjuk ezen ránk "bízott" odúkat, és feljegyezzük - esetleg meg is gyűrűzzük - annak lakóit. A puszták kék madara idén is kegyes hozzánk, hiszen sok odúban találkozunk vele, jóval meghaladva az egykori 50 százalékos foglaltsági arányt! Az eddigi terepnapokból az általunk ellenőrzött területen azt a következtetést vontuk le, hogy szalakótáink általánosságban később kezdtek költésbe, mint a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben élő madarak. Sok a még tojásos fészekalj, de találtunk már kirepült fiókákat is. 

A Mezőcsát-Igrici régióban több odú maradt üresen, látszólag minden ok nélkül. 

Itt feltételezésünk szerint egy együtt vonuló csapatot érhetett vonulási veszteség. Munkánk során természetesen nyitott szemmel járunk és feljegyezzünk a ritkább fajokat is amiket megfigyelünk. Az aratások idején a frissen levágott növénykultúrák felett sok ragadozót láthatunk. Ezek között olyan ritkaságok is megjelennek, mint a fokozottan védett sas fajaink, valamint a kígyászölyv, a gyakori barna-, és „soványabb” testvére a hamvas rétihéja vagy a barna kánya. Idén a Borsodi-Mezőség vizei is jó állapotban vannak, gazdag madárvilággal. Sajnos a kisemlős állomány a tavalyihoz képest szegényebb, de a ”kékcsókák” bőven találnak egyenesszárnyú rovarokat, bogarakat és egyéb zsákmányféleséget, amivel etetni tudják éhes fiókáikat – írták a beszámolóban

Kiemelték, az idei szezon végét a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal közös szervezésben szeretnének egy közös terepi "szalakótás" programmal színesíteni, ennek a kiírása jövő hét elején várható.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában