Kisvasút

2024.07.05. 17:26

A világon egyedülálló mozdonyok járják majd Felsőtárkány erdeit + videó

A felsőtárkányi erdei vasút két mozdonya újult meg egészen egyedülálló módon. Elektromos hajtással működnek a jövőben a piros mozdonyok, melyeket az Országos Erdészeti Egyesület 154. erdész vándorgyűlése során adtak át.

Szabadi Martina Laura

– Az Egererdő Zrt. kormányzati támogatás segítségével megújította a felsőtárkányi erdei vasút sokat szolgált gördülőállományát, hogy több évtizedre garantálja a környezetbarát és biztonságos közlekedést. Dobre-Kecsmár Csaba az Egererdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a mozdonyok tisztán elektromos hajtással üzemelnek a beruházás eredményeképp.

A világon egyedülálló mozdonyok járják majd a Felsőtárkány erdeit
A világon egyedülálló mozdonyok járják majd a Felsőtárkány erdeit
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az Egererdő Zrt. 2021-ben mert egy nagyot álmodni és megalkotni a régió ökoturisztikai stratégiáját és hálózatát, melynek igen fontos elemei a kisvasutak, az erdészeti útjaink, melyeket igyekszünk kerékpározhatóvá tenni és az ezek csomópontjában található egykori erdészlakások, melyek jelentős részét sikerült felújítani. Mára egy vonzó ökoturisztikai hálózat várja az ide látogatókat, de itt nem szeretnénk megállni, bízunk benne, hogy stratégiai partnereinkkel, a Magyar Természetjáró Szövetséggel és az Aktív Turisztikai Fejlesztési Központtal a helyi vezetőkkel együtt sikeres pályázatokkal érhetjük el a további fejlődést. Szeretnénk, ha ennek köszönhetően még több ember látogatna erdeinkbe – mondta, majd köszönetet mondott azoknak, akik a projekteken dolgoztak, kiemelve Kovács Lászlót, az erdészeti vasútüzem vezetőjét és idősebb Varga Józsefet és családját, a felújítás kivitelezői.

Kívülről nem látszik, de ez a két C50-es mozdony olyan megoldással lett korszerűsítve, aminek nincs párja a világon jelenleg 

– emelte ki.

Nagy Bálint, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője elmondta, az Országos Erdészeti Egyesület évenkénti vándorgyűlése ünnep és emlékezés a szakma múltjára és jeles képviselőire. 

Az állami erdészeti társaságok ökoturisztikai feladatellátásának egyik sajátos ága a keskeny nyomközű, turisztikai célokat szolgáló erdei vasutak. Az Egererdő Zrt. vasútüzeme ebből kiemelkedik, hiszen a 12 erdei vasútból hármat működtet 28 kilométeres pályahálózaton. A szilvásváradi állami vasúton 300 ezret meghaladó utaslétszámával az országos utasszám 30 százalékát teszi ki

 – mondta. Kitért arra is, hogy Magyarország kormánya 2017-től közel 9 milliárd forrást szánt erdei vasút felújításra, biztosítva az üzembiztonságot, a megújuló energiaforrások használatát. Évente másfél milliárd forint ráfordítással működnek a vasutak, melyet az erdő- és vadgazdálkodásból biztosítanak. Megköszönte az erdészet munkáját, s hozzátette, reméli, hogy a pályafelújítás is mihamarabb megvalósul.

dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője, Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója, Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke, Nagy Bálint, az Agrárminisztérium, Erdőgazdálkodási Főosztályának osztályvezetője és Szántósi Rafael, Felsőtárkány Polgármestere
Dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője, Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója, Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke, Nagy Bálint, az Agrárminisztérium, Erdőgazdálkodási Főosztályának osztályvezetője és Szántósi Rafael, Felsőtárkány Polgármestere
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves vármegyei közgyűlés elnöke, elmondta, Felsőtárkány korábbi polgármestereként is a település egyik legnagyobb turisztikai büszkeségének tartotta a kisvasutat. 

Számos olyan fejlesztés valósult meg a vármegyében, amely az aktív- és ökoturizmushoz kapcsolódik. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a Mátra-Bükk térsége is vonzó turisztikai régió, másik gyöngyszemünk pedig a Tisza-tó, ahol a fejlesztések jó otthonra találhatnak 

– mondta, majd beszámolt azokról a fejlesztésekről, melyek már jövőre megvalósulhatnak. 

– Több mint 2.3 milliárd forint értékben adhattunk be pályázatot a vármegyei önkormányzat koordinálásával, konzorcium vezetésével. Ebből az erdészetnél 1,1 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg. Szilvásváradon 700 millió, Felsőtárkányban 300 millió forint jut a pályafelújításra. Az Erdőtelki kastély parkja is megújul reményeink szerint 700 millió forintból újulhat meg, a Tisza-tóra is szeretnénk vinni egy fejlesztést 540 millió forint értékben a tó körbeevezhetősége érdekében – ismertette.

Üdv az erdésznek! Azt gondolom, hogy az önök hivatásrendje az egyik legnagyobb múltú Európában is 

– fogalmazott dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő az erdészekhez szólva. – Önök egy összetartó közösség, adtak miniszterelnököt is ennek az országnak, számtalan tudóst és akadémikust. Az önök munkáját nem a következő generáció érzi, hanem az azt követő. Nap mint nap a tudás átadásán dolgoznak a jövő szolgálatában. Ez a ma átadott fejlesztés páratlan. Mint ahogy az a vándorgyűlésen elhangzott, immár 40 millióan látogatják a magyar erdőket. Az erdő nyújt szolgáltatásokat, az erdészek ennek közvetítői. Úgy gondolom, hogy a kisvasutak utánozhatatlan, felejthetetlen élményt adnak az erdőjáróknak – mondta dr. Pajtók Gábor.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában