Pont Ott Party

2024.07.24. 20:39

Együtt izgultak a Líceum előtt az egyetemi felvételizők +fotók, videó

Az egri egyetemre rekordszámú diák jelentkezett idén. A továbbtanulni vágyók szerda este, a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésekor együtt izgultak a Líceum előtt az egri Pont Ott Partyn.

Szabadi Martina Laura

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) és a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) szervezésében, valamint az Utcazenészek Versenye Eger közreműködésével az országos rendezvénysorozat egri pontváró állomását az Eszterházy térre szervezték meg szerda este, a leendő elsőévesek együtt izgultak a Líceum előtt.

Együtt izgultak a Líceum előtt az egyetemi felvételin
Együtt izgultak a Líceum előtt az egyetemi felvételin
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az EKKE rektora portálunk kérdésére elmondta, az egyetem életében mindig fontos folyamat a felvételi eljárás, végig követi azt az intézmény egészen februártól.

– Az idén rekordszámú jelentkezés érkezett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre, több mint 12 ezer. Közülük több mint 7 ezer diák első helyen jelölte meg intézményünket. Összetételét tekintve elmondható, ennek 40 százaléka a pedagógusképzésen szeretne továbbtanulni. Egyetemünk a pedagógusképzés teljes palettáját kínálja a felvételizők számára, a csecsemő- és kisgyermeknevelő képzéstől, az óvodapedagógus, a tanító, a gyógypedagógus és a mesterfokozatot adó tanárképzésen át, egészen neveléstudományi doktori iskoláig. Idén az óvodapedagógus és a gyógypedagógia szakok voltak a legkeresettebbek. Elmondhatjuk, nem csak rekordszámú jelentkezés érkezett, de valószínűleg nőni fog a felvettek száma a tavalyi évhez képest. Egyetemünknek évszázados hagyományai vannak a pedagógusképzésben. Ez egy olyan örökség, amit ápolnunk kell, nem véletlenül kapott az egyetem pedagógusképzése Magyar Örökség Díjat ebben az évben. Közkedveltek a gazdaságtudományi képzés szakjai, az informatika, a sporttudomány és a művészeti képzések is. A jelentkezésekből kitűnik, hogy idén a természettudományi képzések népszerűsége is növekedett – ismertette a rektor. 

Egy 18 éves füzesabonyi lány, aki kérte, hogy nevét ne írjuk le, elmondta, hogy pedagógusképzésre jelentkezett. Habár előre kiszámolta, hogy elég pontja lesz, barátaival közösen szeretne izgulni és ünnepelni, ezért is választották az egri rendezvényt. Aki felvételt nyert az EKKE valamely képzésére, az már a Pont Ott Party helyszínén regisztrálhatott a gólyatáborra, amelyet Tiszafüreden tartanak. 

File Sándor, a HKIK főtitkára portálunk kérdésére elmondta, az egri egyetem jól reagál a gazdasági szereplők igényeire. 

– A vármegye gazdasági szereplői kezdeményezői voltak annak, hogy legyen Pont Ott Party Egerben. Már több éve együttműködünk az egyetemmel, de a kezdő lökést a kamara adta meg a gazdaság szereplőinek motiválására. Fontos a gazdasági szereplőknek, hogy a fiatalok a felsőoktatási pályáról betaláljanak hozzájuk. Kitelepültek ide a térre Sirokból, Erdőtelekről, Maklárról is nagyvállalatok. Az ő jelenlétük megmutatja, hogy a vállalatoknak fontos a helyben tanulmányaikat végző fiatalokat megszólítani, kiszámítható jövőképet, jó karrierlehetőségeket képesek biztosítani nekik. Ezt nem lehet elég korán megmutatni. A mai jó hangulatot szeretnénk kihasználni arra, hogy információmorzsákkal megmutassuk, milyen lehetőségeik vannak – fogalmazott. Hozzátette, hogy az egyre népszerűbb szakok az egyetemen , mint például a gazdász, a turizmus-vendéglátás vagy az informatikai képzés fejlődése jól megmutatja, hogy az intézmény jól reagál a gazdaság számára fontos irányokra.

 

Mint ahogy korábban beszámoltunk, a hazai felsőoktatási intézményekbe 2023-ban 126 ezren adtak be jelentkezést, míg 2024-ben 121 ezer fő felvételizett. A korábbinál sokkal több fiatal választotta a pedagógusképzést, valamint tovább növekedett a vidéki egyetemekre jelentkezők száma is. Ezt bizonyítja az is, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet a tavalyihoz képest 15 százalékkal többen jelölték meg első helyen az idei felvételi eljárásban, pontosan 3838-an. A legnépszerűbbek továbbra is az intézmény pedagógusképzései, a jelentkezők fele ezen a területen kíván továbbtanulni, de igen keresettek a gazdaságtudományi, az informatikai, a művészeti és a sporttudományi szakok is. Az elsőhelyes jelentkezők közül mintegy 2,5 ezren alapszakra, mesterfokozatot nyújtó képzésekre pedig több mint 1100-an nyújtottak be jelentkezést. Mindemellett jelentősen nőtt a levelező tagozaton, azaz a munka mellett tanulni vágyók száma is. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre idén 11 ezer 838 jelentkezés volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában