Ellenőrzés

2024.07.24. 09:17

Kirívó szabálytalanság: kiolvadt húsokat találtak egy táborban Hevesben

A nyári szezonális ellenőrzés célterületei közül a nyári táborok sem maradtak ki. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek országosan 155, csaknem 6300 főt ellátó tábor étkeztetési tevékenységét ellenőrizték. A feltárt hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak. Az akció során mindössze 6 esetben indult eljárás, összesen mintegy egymillió forint értékben szabott ki bírságot a hatóság.

Heol.hu

A kéthetes ellenőrzési időszakban a táborok saját konyháit, valamint az oda beszállító éttermeket és főzőkonyhákat vizsgálták a szakemberek. Az ellenőrzött 155 helyszínen összesen 6288 személy ellátásáról gondoskodtak. A napközis táborok esetében a szervezők jellemzően háromszori étkezést biztosítottak a résztvevők számára, az „ottalvós” táborokban ezt vacsorával is kiegészítve. Tízóraira és uzsonnára rendszerint frissen beszerzett, hűtést nem igénylő pékárut, gyümölcslevet és gyümölcsöket kínáltak a táborozóknak. Jellemző volt továbbá, hogy azokban a táborokban, ahol a fertőtlenítő hatású mosogatás nem volt megoldott, a meleg ebédet egyszer használatos dobozokban szállították ki az élelmiszer-vállalkozók - mindezt a Nébih sajtóosztálya közölte portálunkkal.

Group,Of,Children,As,Elementary,Students,At,Buffet,Line,,Enjoying
Legutóbb a nyári táborok konyháit érintette az ellenőrzés
Legutóbb a nyári táborok konyháit érintette az ellenőrzés
Forrás: Shutterstock

Megállapították: általánosságban elmondható, hogy az ellenőrzött táborok üzemeltetése megfelelt a vonatkozó előírásoknak, jogszabályi feltételeknek. A nagyszámú ellenőrzéshez képest a hibák mennyisége kismértékű, azok javításáról a táborüzemeltetők minden esetben azonnal intézkedtek. Az előző évekhez hasonlóan legtöbbször a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya (5,8 százalék), valamint a nem megfelelő személyi higiénia jelentett problémát. A fertőtlenítő hatású mosogatás az ellenőrzések 6,5 százalékában nem volt megoldott. Ugyanakkor pozitívum, hogy az ételek és élelmiszerek nyomonkövetése biztosított volt, a HACCP-ben előírt dokumentumokat többnyire naprakészen vezették.

 

Hevesben is is volt ellenőrzés

Kirívó példaként egy Heves vármegyei tábor esete említhető, ahol a fagyasztókamra meghibásodott, ezért a benne tárolt húsok kiolvadtak. Ugyanitt az ellenőrök lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, valamint nem nyomonkövethető termékeket is találtak, melyeket a forgalomból kivontak, továbbá 109,2 kilogramm alapanyagot megsemmisítettek. 

A nyári táborok ellenőrzése során 6 esetben indult eljárás, melyek kapcsán ‒ elsősorban higiénés problémák miatt ‒ 1.045.000 Ft bírságot szabott ki a hatóság.

Az augusztus 15-ig tartó ellenőrzés-sorozat további részében fesztiválok, Balaton-környéki vendéglátóhelyek, street foodok és strandbüfék vizsgálatára is sor kerül. Emellett a nyári akció során grillsajtokat, szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, növényvédőszereket és macskák számára engedélyezett készítményeket, valamint az élőállatok nyári hőségben történő szállítását is ellenőrzik a hatóság emberei, tájékoztattak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában