Látványgyűrűzés

2024.07.01. 08:42

Hetvennyolc gólyafióka kapott gyűrűt Hevesben és Borsodban

Idén is megszervezték a fehér gólyák látványgyűrűzését a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. Iskolások, óvodások, családok is kilátogattak az eseményekre a több mint hetven fészekhez.

Tóth Balázs

Minden év júniusának közepén természetvédelmi szakemberek keresik föl a fokozottan védett fehér gólyák egyes fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Az MVM Émász Áramhálózati Kft. munkatársainak segítségével és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Bükki Helyi Csoportjának és Nógrád Megyei Helyi Csoportjának közreműködésével a gyűrűzés idén is megvalósult a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) működési területén.

Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád vármegyében 73 fészket jelöltek ki gyűrűzésre, ezek többsége nógrádi volt, és Hevesben valamint Borsodban huszonnyolc helyszínt jártak végig a szakemberek és önkéntesek. A gyűrűzések nyilvánosak voltak, várták az érdeklődő felnőtteket és gyerekeket, számos iskolai és óvodai csoport vett részt az ismeretterjesztő bemutatókon, becslésük szerint 1700-an ismerkedtek meg a gyűrűzés módszertanával, fontosságával, s tudhattak meg érdekességeket a védett madarakról. A fiókákat az MVM Émász segítségével hozták le a fészkekből, majd a földön végezték el a gyűrűzést és adminisztrációt, a gyerekek pedig meg is simogathatták a növendék madarakat. Az MME Bükki Helyi Csoportja szerint az általuk végiglátogatott 26 hevesi és borsodi fészekben összesen 78 fióka kuksolt, mind kapott színes azonosító gyűrűt is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában