Vasak

2024.07.25. 19:55

Idén katonai terepjárókkal bővült a nagyvisnyói múzeum + videók

A Dakarokon nagyot alkotó BMW, hetven éves terepjáró és játék harckocsi is feltűnik a Military Motor Museumban.

Tóth Balázs

Ebben az évben augusztus 18-ig tart nyitva a nagyvisnyói Military Motor Museum. A nyaranta kiállított tárlatban idén is vannak újdonságok. A vendégeket egy „páncélautó” fogadja a bejáratnál. A régi nagy terv, a Kincs ami nincs filmben feltűnő Anulu páncélautója nem valósult meg, ehelyett egy gyerekjátékot szerzett be az egyesület. Hézser Péter, a múzeum alapítója elmondta, továbbra is fegyverellenesek, s bár a gyerekekben bennük van a katonásdi játék, ennél tovább azonban szerinte nem kellene menni felnőtteknek sem.

A gyűjtemény, illetve a kiállított járművek évről-évre változnak. A motorok között például idei újdonság egy 44 esztendős, mindössze 15 ezer kilométert futott, első szériás BMW R80G/S enduro, ami visszahozta a boxer motort a köztudatba. Újdonsága az egyágú hátsó lengővilla volt, így mindössze három csavar tartotta a kereket. A típussal Paris-Dakarokat nyertek, készült belőle Paris-Dakar verzió is, rengeteg újítása volt, gyorsasága és erőssége mellett a megbízhatóságának köszönhette sportsikereit.

Hézser Péter elmondta, ebből a típusból és más motorokból vannak Paris-Dakar kiadások, amelyeket szeretnének majd kiállítani, az augusztus végi Nagyvasak Harcának is örülnek, hiszen a BMW gyári versenyt rendez Nagyvisnyón. Ismeretei szerint bár nem a 80-asból, de a 65-ösből készültek katonai motorok is, a skandináv országokban és Hollandiában rendszeresítették őket.

A múzeum idén több terepjáró autóval bővült kicsi, közepes és nagyibb méretben. Az 1954-es Willys Jeep kisebb a raj Gazoknál, de fordulékonyabb, mozgékonyabb, kompaktabb autó. Jól bírja az emelkedőt is.

Hézser Péter beszámolt terveikről: míg hat éve, a kezdetekkor kisebb volt a gyűjtemény, nagyobb volt a terület és több idő is volt arra, hogy vigyék-hozzák a látogatókat. Annak érdekében, hogy a kicsi, illetve a nagy dzsipeket ki lehessen akár próbálni, szeretnének egy nagyvisnyói tanyán pályát kialakítani, ahol a gyerekek, felnőttek is beülhetnének az autókba. Itt akár a kis traktorral, mini markolóval is lehetne játszani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában