Táboroztak

2024.07.20. 11:25

A nagyrédei gyapjas mamutok nyomát is kutatták

A Zöldülj Nagyréde! elnevezésű táborban az is kiderült, hogy a tarhonya és a gomb használata is magyar sajátosság. A gyerekek az egy hét során felismerhették, mennyire fontos a Föld megőrzése az utókor számára.

Szabó István

A múlt héten sikeresen lezajlott a Zöldülj Nagyréde! elnevezésű könyvtári, helytörténeti tábor, adta hírül Siposné Fodor Judit polgármester a közösségi oldalán. A községvezető egyben megosztotta Kovácsné Erki Dalma könyvtáros beszámolóját a táborról.

A nagyrédei gyapjas mamutok nyomát is kutatták
A nagyrédei gyapjas mamutok nyomát is kutatták
Forrás: Siposné Fodor Judit polgármester/Facebook

– Nagy örömünkre, az egri Bródy Sándor Könyvtár ismét támogatta a programot – mondta Kovácsné Erki Dalma, – így a tábor előadásai, kézműves foglalkozásai, a belépőjegyek, útiköltségek ingyenesek voltak a résztvevőknek. Húsz, 8 és 10 év közötti gyermeknek biztosítottunk egy hetes elfoglaltságot a Molnár József Közösségi Színtérben. A téma és a programok összeállítását, az egri könyvtár kérésére, az idén a környezettudatosság, a fenntarthatóság köré építettük, illetve helytörténeti ismeretekkel gazdagítottuk, bemutatva, hogy régen hogyan éltek az emberek, mi volt számukra hasznos, jelentős. Közben, játékos formában, sok kirándulással egybekötve ismerhették meg a gyerekek a település múltját, jellegzetességeit, értékeit – összegezte a könyvtáros.

– Hétfőn visszarepültünk az őskorba, megtudtuk, hogy Nagyréde területén is éltek gyapjas mamutok, hogyan vadászott az ősember, milyen eszközöket használt, hogyan dolgozta, használta fel a zsákmányt, hiszen akkor még nem volt élelmiszerbolt, hűtőszekrény. Rengeteg barlangi medve élt a környéken, melynek elejtése komoly kihívást jelentett, ezért a Közösségi Színtér parkjában ki is próbálhatták egy kartondobozon a célbadobást, dárdahajítást egy helyi lakos, Korsós Kristóf, amatőr régész közreműködésével. A hőség ellenére is élvezték a gyermekek a „vadászatot”, miközben megtudhatták, hogy bizony az ősember keményen megküzdött az élelemért, sokszor az életét kockáztatva, nem volt pazarlás, vagy nyafogás, hogy „én ezt nem szeretném megenni”. Ebéd után a Horváth Laura parkba sétáltunk el, ahol az I. világháborús szobor történetét ismerhették meg, valamint a Hősök könyve keletkezését. Végül a közeli játszótéren zártuk a napot – részletezte Kovácsné Erki Dalma.

Mint mondta, kedden már a középkorban találták magukat. 

– Tovább ismerkedtünk Nagyréde történetével, túléltük a török támadásokat, portyákat. Megtudtuk, hogy honnan ered a Nagyréde elnevezés, hogyan alakult ki a mai település. Az újkorba, a földesúri kastélyok ismertetésével léptünk át, a hős Rhédey grófok története lenyűgözte a gyermekeket. Ezután felkerekedtünk, gyalogosan ellátogattunk a Fáy-kastélyhoz, ahol Tóth Péter fafaragó művész várt bennünket, aki a kastély parkjában mesélt a fa sokoldalú felhasználásáról, a megmunkálás folyamatáról. Milyen szerepet is tölt be, a mai és az egykori ember életében egy fából készült tárgy, szerszám, ami akár örök életű is lehet, ha vigyáznak rá. A kellemesen hűvös időben faraghattak is a gyermekek, a kézműveskedés kikapcsolta őket, lázasan dolgoztak, saját, kis elképzeléseiket megvalósítva. Közvetlenül tapasztalhatták meg, hogy mennyi munka szükséges egy apró felület megmunkálásához. Ebéd után a könyvtárba látogattunk el, a gyermekek azonnal elfoglalták magukat, társasjátékoztak, olvastak, nézelődtek, kölcsönöztek. Nagyon tetszett nekik a könyvtár, volt, aki még sosem járt ott. A délután további részét az Arany János úti játszótéren töltöttük el, ahol vidáman fociztak, hintáztak, homokoztak – sorolta a könyvtáros.

– A szerdai napon ismét előadást hallgathattak a gyermekek. A délelőtt folyamán az egri Bródy Sándor Könyvtárból jött el hozzánk egy kolléga, aki a Hungarikumokról mesélt, sok, érdekes, színes könyvvel illusztrálva mondandóját. Természetesen, a fiúk Puskás Ferencről faggatták a legtöbbet, de kiderült, hogy a tarhonya és a gomb használata is magyar sajátosság. Az előadás után kézműves foglalkozáson vehettek részt, mindenki készíthetett színes papírokból egy jellegzetes hungarikum-tárgyat, vagy színezhettek, rajzolhattak. Ebéd után kirándultunk a faluban, megnéztük Nepomuki Szent János szobrát, aki többek között a hidak és hajósok védőszentje, a Szent Imre Római Katolikus templomot, a Virág úti kőkeresztet, majd a közeli játszótéren lazítással zártuk a napot. Csütörtökön mozgalmas nap elé néztünk, hiszen egész nap kirándulós programok várták a gyermekeket. A délelőtt folyamán a Pincesorra mentünk fel, ahol az Eco-Pajtás alapítvány munkatársai vártak bennünket. A magas fák árnyékában hűsölve a fenntarthatóságról, a környezet megóvásának fontosságáról beszélgettünk. Felgyalogolva a dombtetőre, egy madárházat helyeztünk ki, itt szó esett az állatvilág segítéséről, amibe az alapítvány kutyusainak is volt beleszólásuk, a gyerkőcök nagy örömére. Az előadás után még egy gyors kvízjátékra is sor került, ami a heti ismereteket foglalta össze. Az ízletes ebéd után a T-Bor Pincészet várt bennünket, levendulát szedhettünk, bárányokat nézhettünk, majd a rekkenő hőségben, egy-egy pohár levendulás limonádéval kedveskedett a gyermekeknek helyi Vendéglátónk. Köszönjük szépen! Visszafelé a könyvtárban pihentek meg a gyermekek, itt a fenntarthatóságról, környezetvédelemről keresgéltünk könyveket, illetve beszélgettünk a pazarlás, a talajszennyezés káros hatásairól. Miért is jó a konyhakert, a kerékpárral közlekedés, valamint miért hasznos, ha otthon rovarhotelt helyezünk ki, rovarlegelőt készítünk – emlékezett vissza Kovácsné Erki Dalma. 

A Zöldülj Nagyréde! tábor Gyöngyösön folytatódott

A táborozók az utolsó napon a gyöngyösi Mátra Múzeumot keresték fel, ahol élményekkel teli, tartalmas délelőttöt tölthettek el. 

– A fő látványosság természetesen a mamut csontváz volt, de láthattunk barlangi medvét, ásványokat, vadászati eszközöket, tárgyakat. A pálmaházba is eljutottunk, illetve a kerti tavacska is érdekes volt a gyermekeknek, a halakkal, teknősökkel, vízipókokkal. Ebéd után még lehetőségük volt a gyermekeknek a könyvtárból kölcsönözni, beiratkozni, de az idő nagy részét játékkal, beszélgetéssel, fagyizással töltöttük. Az élménybeszámolók, tapasztalataink szerint az utolsó napok voltak a legizgalmasabbak, de azt is felismerték a gyerekek, hogy mennyire fontos Földünk, környezetünk kímélése, megőrzése az utókor számára. A legjobb, ha a természetben játszanak, saját növényeket nevelnek, gyűjtögetnek, rendszeresen túráznak, közös élményeket szereznek a családdal. Örültünk, hogy jó néhányan, már ebben a szellemben nevelkednek, részt vesznek öko programokon, játékokon, s társaikat is figyelmeztetik a környezetvédelemre. Kiegészítő programként, egész héten lehetett színezni, szókereső rejtvényeket megoldani, találós kérdéseket megfejteni, érdekességeket böngészni a könyvekből. Köszönjük a támogatást a Bródy Sándor Könyvtárnak, illetve Nagyréde önkormányzatának, továbbá vendéglátóinknak, segítőinknek a figyelmet gyermekeink iránt, és a tudás átadását. A tábor megszervezésében és megvalósításában Oláh Adrienn és Kovácsné Réz Boglárka közreműködött – foglalta össze Kovácsné Erki Dalma. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában