Ingatlanpiac

2024.07.01. 11:21

Nyaralóárak: még mindig a Tisza-tónál a legolcsóbbak

A legolcsóbb üdülőkörzet továbbra is a Tisza-tó környéke, vannak még jó árban megvehető nyaralók.

Molnár Helga

Még mindig a Tisza-tónál a legolcsóbbak a nyaralók (Archív fotó)

Forrás: Kállai Márton / Szabad Föld

A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, miközben a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni, noha az elmúlt öt évben a Tisza-tó környékén nőttek az árak a legnagyobb mértékben. A Velencei-tó-Vértes térségben és Sopron-Kőszeghegyalján tavaly alig változtak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből, ezt szemlézte a Világgazdaság.

A nyolc kiemelt magyarországi üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább Budapest és a Balaton, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke az MBH Index adatai szerint.

Tavaly összességében növekedtek a fajlagos árak hazánk üdülőkörzeteiben az MBH Jelzálogbank szakértői szerint, az övezetek közül a Mátra-Bükkben és Budapesten 6-7 százalék körüli növekedés volt. A legolcsóbb üdülőkörzet továbbra is a Tisza-tó környéke, ahol 200 ezer forint körül alakulnak a négyzetméterárak, emellett a Mátra-Bükkben szintén alacsonyan maradtak, 370 ezer forinthoz közelítettek az árak. A 10 éves tendenciákat is megvizsgálták, az ingatlanárak ebben az időszakban a Velencei-tó-Vértes üdülőövezetben és Budapesten több mint négyszeresükre nőttek, míg a Mecsek-Villány, a Balaton, a Mátra-Bükk és a Dunakanyar üdülőövezetben három és félszeres volt az árnövekedés. A Tisza-tónál és Sopron-Kőszeghegyalján emelkedtek a legkevésbé – körülbelül háromszoros növekedéssel – az árak. Az elmúlt öt évben a Tisza-tavat (187 százalék) és a Balatont (149 százalék) jellemezte a legnagyobb átlagos áremelkedés.

A Velencei-tó melletti települések közül Gárdonyban mintegy 700 ezer forintot, Velencén 600 ezer forintot kértek el az ingatlanok négyzetméteréért. Továbbra is a Tisza-tó mellett a legalacsonyabbak az árak, Tiszafüreden például jócskán 300 ezer forint alatt maradt az átlagár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában