Nagy problémát okoznak

2024.07.03. 10:47

A Tisza-tónál is gyérítik a vérszívó szúnyogokat

Országszerte több mint 300 településen végeznek a héten szúnyoggyérítést. A Tisza-tó körül is több településen permeteznek majd július negyedikén és ötödikén.

Hornyák Réka

A Tisza-tónál is gyérítik a vérszívó szúnyogokat (Illusztráció)

Forrás: Mészáros János / szoljon.hu

A héten országszerte tizennégy vármegye összesen 322 településén és Budapest több kerületében is, csaknem 88 ezer hektáron gyérítik a héten a szúnyogokat – adta hírül sajtóközleményben a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Mint írják a Dunán, valamint a Rábán levonult árhullám nagy kiterjedésű csípőszúnyog-tenyészőhelyeket hozott létre. Ezeken tömegesen fejlődnek az ártéri szúnyogfajok. Ahol erre lehetőség nyílik, a szakemberek a lárvák ellen biológiai módszerrel lépnek fel, de a természetvédelmi területeken ez nem lehetséges. 

Egyes térségekben mostanra jelentős szúnyogártalom alakult ki

Az árhullámot követő fokozott szúnyogártalom miatt az országos tisztifőorvos több településen is engedélyezte a légi kémiai szúnyoggyérítést. A napokban, a Szigetközben például repülőről végeznek majd kémiai szúnyoggyérítést. A szúnyoggyérítés pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem honlapján

A Tisza-tó körüli helységekben földi permetezést hajtanak végre

Július negyedikén, csütörtökön Pélyen, Sarudon, Tiszanánán és Újlőrincfalván végeznek földi permetezést, összesen 770 hektáron. Másnap, július ötödikén pénteken pedig Kiskörén és Poroszlón dolgoznak majd a szúnyoggyérítés ügyében, összesen 600 hektáron. 

A katasztrófavédelem közlése szerint az alkalmazott készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt. Jelenleg a legnagyobb ártalmat az árterületeken kifejlődő szúnyogok okozzák. Sok faj számára azonban a lakókörnyezetekben összegyűlt vizek jelentenek ideális élőhelyet. Felhívják a figyelmet arra, hogy a ház körül kialakult csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolását ne mulasszuk el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában