Túrázás

2 órája

Az Őszi Mátra Teljesítménytúra indulóinak több mint kétharmada ért célba szintidőn belül

Az indulók az újszerű lebonyolítású teljesítménytúrán hét táv közül választhattak. Az Őszi Mátra Teljesítménytúra 30 kilométeres távja kettős Heves vármegyei sikerrel zárult.

Szabó István

Az Őszi Mátra Teljesítménytúra indulóinak több mint kétharmada ért célba szintidőn belül

Forrás: Hanák Kolos Túristaegyesület

Szombaton zajlott az idei Őszi Mátra Teljesítménytúra a gyöngyösi Hanák Kolos Turistaegyesület szervezésében. Portálunknak Molnár Tamás, a turistaegyesület elnöke számolt be a megmérettetésről, és annak végeredményéről.

– Az Őszi Mátra Teljesítménytúra célja megismertetni a Felső-Mátrát olyan turistautak mentén, amelyeket a szintén általuk szervezett Mátrabérc és Téli Mátra túrák nem érintenek. Cél továbbá sporttúrázási lehetőséget biztosítani túrázóknak, baráti csapatoknak és családoknak. Mindezt ősszel, amikor a természet egy újabb szép arcát mutatja. A túra lebonyolítása újszerű, mert a három körpályás alaptáv – 10, 15, illetve 20 kilométer – szabadon választható volt, és akár kombinálható is, valamint a bejárási irányt is meg lehetett választani. Az útvonalak kizárólag jelzett erdei utakon vezettek. A három alaptúra fokozódó nehézségű a táv, a szintemelkedés és a szintidő tekintetében is. A túrák tervezésénél érdemes volt azzal számolni, hogy mind a három kör Mátraszentimréről indult, azaz elég magasról, hiszen ez a falu hazánk legmagasabb települése a maga 750-830 méteres tengerszint feletti magasságával. Így a körutak első fele döntően lefelé haladt, az ellenőrző állomások a legalacsonyabb pontjai, és onnan a célig túlnyomóan felfelé kellett menni. Ezt egyébként az ajánlott időbeosztás is figyelembe vette. A túra hosszát a nevezéskor kellett megválasztani, a kiválasztott táv, illetve távok teljesítési sorrendjét és a bejárás irányát pedig a túra rajtjáig lehetett eldönteni – részletezte Molnár Tamás.

Az egyesületi elnök által ismertetett szabályok alapján, mátraszentimrei rajttal és céllal, 7 különböző hosszúságú táv közül választhattak az indulók, 10 és 45 kilométer között, távonként öt kilométeres hossznövekedéssel – a 40 kilométeres szakasz kivételével. 

Az Őszi Mátra Teljesítménytúra mezőnyének kétharmada szintidőn belül volt

A végeredmény értékelése kapcsán Molnár Tamás elmondta, hogy összesen 634-en vágtak neki a különböző távoknak. Közülük 431-en értek célba szintidőn belül, ami az összlétszám 67,98 százaléka. A leghosszabb, 45 kilométeres távol 70 indulóból 66-an teljesítettek időre, ez 94,29 százalék, míg a legrövidebb, a 10 kilométeres etapon 146-ból 104-en túráztak szintidőn belül, ami 71,23 százalék. A legjobban a 35 kilométeren indulók teljesítettek, a 36 indulóból szintidőn belül célba érő 34 túrázó esetében 94,44 százalék a mutató. A legtöbb gondja a szintidővel a 20 kilométeren indulóknak gyűlt meg: a 161 rajthoz állóból csak 80 túrázónak volt megfelelő az ideje, ami 49,69 százalékos eredmény.

A legjobb idővel teljesítő túrázók távonként, illetve az adott távon legjobb Heves vármegyei indulók:

45 km

1. Klug Dóra - Kápolna

1. Nagy Gábor László - Jászberény

A gyöngyöstarjáni Fuxreiter László 3. lett.

35 km

1. Péter Ildikó - Budapest

1. Ladóczki Balázs - Tar

A hölgyek mezőnyében Heves vármegyei induló nem került a legjobb 10 közé, a férfiaknál a hevesi Morvai Péter 5. lett.

30 km
1. Petrovics Klaudia - Hort

1. Laczkó András - Hatvan

25 km

1. Klincsek Dalma - Budapest

1. Varga Attila - Szurdokpüspöki
A hölgyeknél a gyöngyössolymosi dr. Nagy Nikoletta 3., a férfiaknál a lőrinci Tamási Áron 4. lett. 

20 km

1. Gótzy Nóra - Budapest

1. Kovács Ádám Milán - Páty

A hölgyeknél a recski Molnár Bianka 2., a férfiaknál a gyöngyösi Toroczkai Attila 5. lett.

15 km

1. Jancsár Lili - Tiszaújváros

1. Klincsek Domonkos Keve - Budapest

A hölgyeknél a gyöngyösi Palla Ludmilla 2., a férfiaknál a szintén gyöngyösi Kozma Zoltán 3. lett.

10 km

1. Balogh Katalin - Jászárokszállás

1. Dr. Gyurkó Ádám - Domoszló

A hölgyeknél az egri 5. Zbiskó Judit 5. lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában