30 évet ünnepeltek

2024.07.02. 17:29

Aranykorát éli a polgárőrség Hevesben is

Egyre nő a polgárőrök társadalmi megítélése, miután évtizedek óta a köz javára cselekednek – köszöntötte a jubiláló civil szervezet tagjait dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő a hétvégén Tiszanána-Dinnyásháton.

Szilvás István

Három évtizede, 1994 tavaszán alakult meg a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége. Azóta – a pandémia két esztendejét kivéve – évente a hagyományos polgárőrnapon adtak randevút egymásnak az önkéntes civil bűnmegelőző egyesületek tagjai. Az idei találkozó a jubileum jegyében zajlott a tiszai település hangulatos vízparti környezetében, ahol köszöntője után dr. Tóth József tiszanánai polgármester emlékszalagot kötött a szövetség zászlajára. 

A pétervásárai Zay Józsefet ünneplik a polgárőr társai
A pétervásárai Zay Józsefet ünneplik a polgárőr társai
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

A kezdetekkor – mint Völgyi Ferenc, a Heves Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke felidézte – tizenhét egyesület fogott össze, s az akkori csapat mindössze 370 tagot számlált. A vármegyei egyesületek ma már fontos részei a hungarikumnak számító civil szervezetnek.

– Ma a százhárom egyesületben csaknem háromezer polgárőr vigyázza a helybeliek nyugalmát. Az időközben alkotott polgárőr törvény, s a különböző szakmai pályázatok révén mind anyagi, mind technikai téren jelentős fejlődés következett be. Ennek köszönhetően a polgárőrség mára elérte az aranykorát, s nem valószínű, hogy nélküle a vármegyében is kedvezően javulna a közbiztonság – mondta Völgyi Ferenc, aki köszönetet mondott valamennyi, a köznyelvben „kukás mellényesként” becézett társának.

Egyikük, egy magas, erős testalkatú, barázdált arcú férfi a neve hallatán meglepetten lépett ki a találkozó résztvevőinek a sorából. A Pétervására Város Polgárőr Egyesület tíz éve szolgáló alapító tagját ugyanis a Polgárőr Érdemkereszt bronz fokozatával tüntették ki. Nem számított erre az elismerésre, vallotta be, számára már az is sokat jelent, ha a helybeliek jó szóval illetik a tevékenységüket. Rendszeresen ott vannak a közterületeken, biztosítják a rendezvényeket ma már Váraszón és Ivádon is.

Addig szolgálok, ameddig az erőm engedi 

– mondta az elismerésben részesült férfi, aki mellett már ott ül a járőrautóban a fia is, Ferenc korábban ifjú polgárőrként került az egyesületbe.

Zay Józsefet és vele együtt valamennyi önkéntes szolgálatot ellátó társát köszöntötte a jubileumi napon dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, aki – bibliai idézettel élve – olyan „mustármaghoz” hasonlította a polgárőrség szervezetét, amely kikelve erős fává terebélyesedik, s a jó fa jó gyümölcsöt terem.

Önök mindig ott vannak, ahol szükség van a jelenlétükre. Egyre nő a társadalmi megítélésük, miután évtizedek óta a köz javára cselekednek, nem véletlenül érdemlik ki a Kormány támogatását is 

– hangsúlyozta a honatya.

A továbbiakban Szabó Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai elnökhelyettese mondott köszönetet a vármegyei egyesületek tagjainak, akik fontos alkotóelemei az országban szolgáló 65 ezer fős közösségnek.

Hungarikumnak számít ez az Európában, s talán a világon is egyedülálló civil szervezet, amelyet az erős összetartozás jellemez 

– mondta, majd kiemelte: a sárga mellényesek ebben a vármegyében mind a szolgálat ellátásában, mind a csapatépítésben kiemelkedő munkát végeznek.

Hasonlóan vélekedett Balogh Tibor r. ezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendészeti helyettese, aki elmondta: a rendőrség három évtizede partnerré fogadta a polgárőrséget, amellyel évről-évre eredményesebben működnek együtt.

– Komolyan gondoljuk – tette hozzá -, hogy önök nélkül a rendőrség félkarú óriás lenne.

Kitüntetések a polgárőröknek

A 28. polgárőrnapon kitüntetéseket adtak át az arra érdemeseknek.  

  • A vármegyei rendőr-főkapitány elismerő oklevelet adományozott Bonta Attila Bonifácnak (Nagyréde) és Sipos Jánosnak (Novaj). 
  • A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elismerését Szabó László (Bodony) érdemelte ki. 
  • Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki dr. Tóth Józsefet (Tiszanána), a kitüntetés bronz fokozatát Minczér György (Vécs) és Zay József (Pétervására) vehette át. 
  • A Heves Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke Polgárőrbarát polgármester emlékplakettet adományozott dr. Berecz Kálmánnak (Kápolna). 
  • A Heves Vármegye Közbiztonságáért emlékplakettet Jacsó Endrének (Heréd) nyújtották át. 
  • A Kiemelkedő polgárőr tevékenységért emlékplakettel tizennégy egyesületi tag munkáját ismerte el Völgyi Ferenc elnök. 
  • Végezetül Bodócs Attila, Pálosvörösmart polgármestere elismerő oklevelet és serleget adományozott a településen működő egyesületnek.
Jövőre veletek ugyanitt – a baráti kapcsolatok ápolása mellett tettek hitet a zetelakai polgárőrök
Jövőre veletek ugyanitt – a baráti kapcsolatok ápolása mellett tettek hitet a zetelakai polgárőrök
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

A polgárőrök megyei napján résztvevőket – köztük Tiszanána testvértelepülése, illetve a vármegyei polgárőr szövetséggel partneri kapcsolatokat ápoló erdélyi Zetelaka több mint kétszáz fős polgárőrsége, a Paza Civilă 19 tagját – a továbbiakban különböző szórakoztató versenyek és zenei programok várták.

Keresztelő a polgárőrbarátság jegyében
Évekre visszanyúló barátság köti össze a polgárőrként szolgáló kompolti Blahó Lászlót és feleségét a zetelakai bűnmegelőző egyesület több tagjával. Ezt a barátságot most egy bensőséges eseménnyel, a Blahó család újszülött gyermekének és két idősebb testvérének a keresztelőjével erősítették meg. Erdélyben – mint az ottaniak mesélték – nem a gyarapodó család kéri fel a leendő keresztszülőket, hanem a hozzájuk közel állók jelentkeznek náluk erre az életre szóló nemes szerepre. Így tartotta a zetelakai Sebestyén Elemér keresztvíz alá a pár hónapos Esztert, Boros Zoltán és Boldizsár Edward pedig a kislány bátyjait, Lászlót és Dánielt. A kerecsendi templomban lezajlott esemény érdekessége volt továbbá, hogy – lelkészi hivatása kezdetén első alkalommal - az újmisés Novák Lajos egyszerre három gyermeket keresztelt meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában