Felcseperedtek a tollpamacsok

2024.07.24. 19:50

Szabadulnak a BNPI mentett fiókái +fotók

A nemzeti perk igazgatóságának mentőállomásán évente több száz segítségre szoruló állat fordul meg. A felnőtt, gyógyult állatokat visszaengedik a természetbe.

Heol.hu

Lassacskán készen állnak a szabad életre a nálunk felcseperedő bagoly-, és vércse fiókák, tette közzé a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldalán kedden.

–  Nemrég sokan közülük még fehér kis gombócok voltak, akik fiókaként nevelésre szorulva kerültek hozzánk. Tavasztól nagy volt a forgalom mentőállomásunk életében idén is, több mint 150 madár érkezett fiókaként a gondozásunk alá, köztük 1 erdei fülesbagoly-, 10 kuvik-, 2 macskabagoly-, 7 gyöngybagoly- és 9 vörös vércse fióka. A baglyokat és a vércséket a családjuktól eltávolodva találták meg a bejelentők (kertben ülve, földön, parkoló autó alatt).  Az idő gyorsan telik, s ezek az állatok mostanra felkészültek a szabad életre, ami a legszebb fejezete a munkánknak! Egészségesek, életrevalók és képesek lesznek az önálló zsákmányszerzésre is – írták az idei költési szezonról.

Hozzátették mentőállomásukra évente nagyjából 500 segítségre szoruló állat kerül, javarészt madarak, denevérek, emlősök.

– Fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk kerülő állatok csak ott és annyit találkozzanak a jótevőikkel, amennyit muszáj, és ne alakuljon ki bennük semmilyen ragaszkodás vagy elfogadás az ember iránt.  A hozzánk kerülő madarak elengedés előtt ornitológiai gyűrűt kapnak, ez mintegy személyi igazolványként segít minket a későbbi esetleges viszontlátásukkor. E fotók ekkor készültek – írta Hák Flóra természetvédelmi referens a mentésekről. A fotókat a szakember és Kelemen Tamás, a BNPI munkatársa készítette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában