Virágos Eger

2024.07.05. 06:52

Újdonságokkal készült, a fenntarthatóság jegyében virágosított az egri városgondozás

Befejeződött az egynyári növények ültetése és a virágosítás Egerben. Eged Renátó a városgondozás ügyvezetője elmondta, hogyan zajlott a munka és milyen növények kerültek az ágyásokba.

Szabadi Martina Laura

A Dobó tér is virágos már

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Idén 80 ezer egynyári növényt ültettünk el több tucat helyszínen a városban – mondta Eged Renátó, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetője. Július első napjaira befejezték a virágosítást Egerben, az ügyvezető pedig körbevezette a Heolt a város néhány igazán virágos pontján, idén ugyanis Egerbe néhány újdonság is érkezett.

Eged Renátó ügyvezető a Szkander Bég téren
Eged Renátó ügyvezető a Szkander Bég téren
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Újdonság idén a város déli végén készült Eger felirat, a belvárosi virágoszlop-variációk és a Kertész úti, évelőkkel beültetett körforgalom. A K2 körforgalmát a városgondozás gondozza, de a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tulajdona. Az Eger felirathoz hozzájárulásukat adták, első lépésben egy kisebb támfalat építettünk, arra került a felirat és a bársonyvirágok, illetve füvesítettük a dombot, hamarosan kizöldül. A városba érkezőket így egy szép, virágos terület fogadja – mondta el Eged Renátó.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a közterületek zöldfelületei kategóriákra vannak osztva, ennek mentén szabályozzák, hogy hol mennyiszer kell gyomlálni vagy éppen füvet nyírni. A kategóriákat az önkormányzat határozza meg. Az 1-es és a 2-es a belváros leginkább fontos területeit jelenti.

Idén én készítettem egy teljes mértékben a kategóriákat betartó beosztást, korábban ezt lazábban vették. Az országban járva és Budapesten is láthatjuk, sok a piros-rózsaszín-bordó színkombináció a virágoknál, ezt a divatot követtük részben idén, de kiegészítettük sok sárgával és narancssárgával is Egerben 

– magyarázta. Kiemelte, a Szkander bég térre is új növények kerültek, az albán konzul látogatására teljesen megújult a kis körforgalom, örökzöld cserjéket is ültettek, illetve bársonyvirág, kokárdavirág, verbéna díszíti.

Körforgalom a Kertész úton
Körforgalom a Kertész úton
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– A Kertész út idén egy kategóriával előrébb került, a külvárosi részek között a legmagasabb, 3-as szinten kell kezelni. Az itteni körforgalomba díszköles, kúpvirág, és a kakastaréj bikavér fantázianevű változata is került, a szélén hamvaskákkal. Gondolkodtunk itt is érvelőkben, de várhatóan kerül egy szobor a közepére – így most egynyáriaknál maradtunk. Az út mentén évelők is találhatóak szép számmal, ezeket is gondozzuk, illetve új fákat is ültettünk. Ma éppen itt gyomlálnak a munkatársaink. Az útfelújítás során cserélték a földet is, így most minden gyorsabban fejlődik errefelé. Most van betervezve idén az 5. fűnyírás, de ebben a kategóriában évi 6-8 az elvárt, és valószínűleg ezen a területen túl kell majd teljesítenünk. A Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny zsűrije július közepén érkezik, ezen az útvonalon is járnak majd – ismertette. 

– Az uszodák melletti körforgalomba a fenntarthatóság jegyében rózsák és egynyári növények kerültek, illetve egy dísz almafa. Ezt a kis területet 400 bokor díszíti, a szélén egynyári varjúhájjal, ebből sajnos sokat pótolni kell, mert eltűnt belőle. Májusban lett kész az ültetés, nyilván a növények nagyobb kiadást jelentenek, de jövőre már nem kell újat venni, fenntarthatóbb, gazdaságosabb és klímasemlegesebb az évelők ültetése. Persze gondozni kell őket, permetezni és ha nagyon hideg lesz, akkor takarni is – mondta.

Kiemelte, hogy a klímatudatosság és a fenntarthatóság irányába szeretné vezeti a városgondozást, de persze Eger turisztikai központ, így nem maradhatnak el a virágzó egynyáriak sem teljesen. Hozzátette, hogy mindemellett sövénynyírás, faápolás is fontos feladatuk, a munkálatokat ezért jól meg kell szervezni, hogy lehetőleg minden időben megtörténjen. Jelenleg 3 locsolóautójuk van, 2 van működésben, a hőségben hétvégén is járnak. 

A patak mentén végig virágos a támfal, Eged Renátó
A patak mentén végig virágos a támfal
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Az Eszperantó sétányon a korábban leomlott szakaszt helyreállították, a kővályúkat ezen a részen is beültettük. Itt minden évben a sokféleségre törekszünk, egészen a Cifrakapu térig beültetjük petúniákkal, begoniákkal, batátával, kakastaréjjal, bársonyvirággal, kúpvirágokkal és hamvaskával. Az öntözés is munkaigényes a patakparton, mert kézi erővel kell megoldani. Egy öntözőrendszer nagyon hatékony lenne, de nyilván ez hatalmas beruházás is. Szintén nagyon igénybe veszi a személyi állományt az Eger-Patak partján a fűnyírás, amit évente 3 alkalommal végzünk kézi fűkaszákkal, figyelembe véve a költési időszakot, illetve igazodva a Te Szedd! akcióhoz. Ez is jóval hatékonyabb lenne egy távirányítású lánctalpas géppel, úgy egy kezelő sokkal gyorsabban meg tudná oldani a munkát, de ez is több mint 10 millió forintos beruházás lenne – mondta.

Az Érseki Palotánál járva dr. Kováts Zoltán nemesítéseit láthatjuk idén is, a világhírű növénynemesítő egri bikavérről elnevezett kakastaréja a város számos részén pompázik. A Dobó térre az egynyáriak mellé jövőhéten érkeznek a tavaly vásárolt leanderek, melyeket a városgondozás átteleltetett és felkészített a nyárra. A Tűzoltó térre sokszínű begóniák kerültek, virágos lett a Ráckapu tér, a Vallon úton bársonyvirág, begónia és kokárdavirág pompázik. Eged Renátó elmondta, a Tulipán térre idén gaurát ültettek, ami szintén egy évelő és most tesztelik, hogyan bírja majd az egri klímát télen és nyáron.

Innentől locsolás és a növények esetleges pótlása van hátra a virágokkal kapcsolatban a napi feladatokon túl szeptemberig. Ősszel következik majd a hagymások és a kétnyáriak beültetése 

– tette hozzá. 

Elmondta, szeretné, ha fejlesztések révén a jövőben hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válna a cég működése, hogy még jobb minőségű, klímabarát zöldfelületek tarkítsák az egri köztereket. Hozzátette, idén 550 millió forintból gazdálkodnak, 100 millióval többet kaptak ugyanis, miután tavaly komoly hiányuk volt. Ez a pénz ugyanakkor az egész évre éppen elég lesz, ezért feszesen gazdálkodnak. Így igyekszik a város minden részén a legjobbat kihozni abból, ami van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában