Kéreghullás

2024.07.04. 12:24

Vadul vedlenek az egri platánok is, ez az oka

Egy hozzá nem értő azt gondolná, valami bajuk van, de kiderült, ez nem igaz.

Heol.hu

Már megírtuk, hogy az év fája egy egri platán lehet idén, mégpedig egy érsekkerti. Érdekesség, hogy a várost járva, nem csupán az Érsekkertben, de például a Trinitárius utcán is azt láthatjuk, hogy vedlenek a platánok, hullatják kérgüket. Egy hozzá nem értő azt gondolná, valami bajuk van. Kiderült, szerencsére ez nem igaz.

Nagy foltokban válik le a fakéreg
Forrás: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

A Szoljon.hu ezzel a jelenséggel kapcsolatban keresett meg egy szakértőt.
–  Sokan betegségre vagy valamilyen új kártevőre gyanakodtak, azonban szerencsére ezúttal szó sincs az ijedtségre. A jelenségért az átlagosnál csapadékosabb tavaszi időjárás felelős, amelynek köszönhetően a fák gyorsabb ütemben növekednek. Mivel gyorsabban vastagszik a törzsük, a kéreg nem tudja követni a gyarapodást. Ez okozza a lemezes kéreg hullását. A jelenség növényvédelmi szempontból még hasznos is, ugyanis a platán-csipkéspoloska az elhalt, felvált szélű kéreglemezek alá bújva telel át. Mivel most ezek a kéreglemezek lehullanak, jó eséllyel kevesebb kártevő-poloska fogja túlélni a telet – írják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában