Csillagok

2024.08.22. 19:01

A Bükki Csillagda programjaira is használható a Természetjáró Kártya

Látványos kiállítás, virtuális űrséta, napmegfigyelő távcső és vezetett túra is vár a Bükkben. A Bükki Csillagda is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat.

Heol.hu

A fényszennyezésmentes terület nem véletlenül érdemelte ki 2017-ben a csillagoségbolt-park címet a Zselic és a Hortobágy után. A Bükk ezen pontján, tiszta éjszakákon szabad szemmel akár háromezer csillagot is összeszámlálhatunk. A Bükki Csillagda modern technológiája felejthetetlen élménnyé varázsolja a különös, távoli világ felfedezését – olvasható a Természetjáró.hu program bemutatójában.  

A Bükki Csillagda (Archív fotó)
A Bükki Csillagda (Archív fotó)
Fotó: Havran Zoltán / Forrás: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Mint írják, a csillagda tárlatából kiderül, hogy már az ókor embere is tudományos szemmel fürkészte az égboltot. A jelenlegi ismereteket mutatja be az interaktív kiállítás, amelyet még élményszerűbbé tesz, ha az elején a QR kóddal letöltjük az applikációt, hiszen a kiterjesztett valóság-alapú (AR) tartalmak segítségével a bolygókat kutató űrszondák és űrállomások kulisszatitkaiba is bepillanthatunk.

A látványos kiállítóteremben először egészen távolról tekinthetünk rá galaxisunkra, a Tejútrendszerre és annak születésére, majd egyre közelebbről vizsgálhatjuk a Naprendszerünket és központi csillagát, a Napot, valamint a belőle érkező energia, bolygónkat éltető erejét. Megismerkedhetünk egy csillag életének fázisaival, és képet kapunk arról, hogyan „működik” a Nap, és hogy ennek mi köze van a GPS-hez vagy a mikrohullámú sütőhöz. Egy infravörös kamera segítségével nemcsak saját testünk hőtérképét figyelhetjük meg, hanem játékos felfedezéseket is tehetünk a leírás alapján. 

Megismerhetjük a természetes és mesterséges fény jótékony hatását az élővilágra, valamint a cirkadián ritmus és a fény összefüggéseit. Magyarázatot kapunk rá, hogy miért érdemes teljesen elsötétített szobában aludni és a lefekvés előtti órákban miért mellőzzük a mesterséges fényforrások használatát, ha megfelelően ki szeretnénk pihenni magunkat. Kiderül, hogy az éjszaka a szobánkba szűrődő fény akár az immunrendszerünkben is súlyos kárt tehet. Bepillanthatunk a modern, környezetbarát napelemes rendszerek működésébe. Számos meglepő érdekesség is a felszínre kerül, például az, hogy bolygónkat másfél óra alatt annyi napfény éri, amennyi az egész emberiség egy évnyi energiafogyasztását fedezni tudná.

A kiállítás bemutatja a bolygók mozgásához kapcsolható időszámítás kialakulását is. A meteoritkillítás hazánk legnagyobb ilyen gyűjteménye, ahol nemcsak nagyítóval vizsgálhatjuk az űrből származó tárgyakat, hanem akár meg is tapogathatjuk őket.

Az épület délkeleti sarkát a sorozatban gyártott kupolák legnagyobbja fedi, átmérője 6,7 méter. Az Ausztráliából származó, forgatható tetőszerkezet hajóval érkezett Európába, a csillagda udvarán szerelték össze, majd daruval emelték a helyére. Nyitható ablak segítségével tekinthetünk fel belőle az égboltra a 100 kilogrammnál is nehezebb távcsővel, amely alá stabil alátámasztás került betonhengerekből és acélcsövekből. 

A kupola többféle távcsövet is véd, az egyik ezek közül a Nap megfigyelésére alkalmas. Nemcsak a napkorongot, hanem a napfoltokat és napkitöréseket is szemügyre vehetjük. A napkitöréseket Földünk mágneses tere eltéríti, viszont a sarkok közelében bejutnak a légkörbe, ez az Aurora Borealis illetve Australis, vagyis sarki fény.

Az éjszakai égboltot vizsgáló, 61 centiméteres tükrös távcsőbe csak az előre meghirdetett, 3 órás éjszakai programok egyikének keretében nézhetünk bele. Egy másik lépcsősoron feljuthatunk a teraszra, ahol megtaláljuk a horizontális napórát is, ahol mi magunk lehetünk az óramutatók. Az aktuális hónapra állva a saját árnyékunk vetül a számlapra, kirajzolva a pontos időt. 

A Planetárium 50 férőhelyes termében döntött fotelek kényelméből tekinthetünk fel a 8 méternyi átmérőjű, kupola alakú felületre, ahol profi kép- és hangminőség gondoskodik arról, hogy páratlan élményben legyen részünk. Akár a csillagos égboltot, akár a teljes kupolát betöltő „fulldome” filmet is nézhetjük, amely akár 3D-ben, speciális szemüvegben is elérhető. 

Egy speciális 3D-s VR-szemüveg és egy velünk együtt mozgó platform segítségével űrsétát tehetünk a Holdon, végigrepülhetünk a Mars egy kanyonján, vagy akár különféle küldetéseket is teljesíthetünk a világűrben. A valósághű élményt egy sárkányrepülés kapcsán is átélhetjük a Bükk-fennsík felett.

Van lehetőség azonban másfajta programokra is, például a helyszínről indul a Bolygótúra tanösvény. A nagyjából 4 kilométeres útvonal nemcsak a bolygók Naptól való távolságát érzékelteti, hanem a környék növény-és állatvilágát, a terület földtani-geológiai adottságait és kultúrtörténeti értékeit is bemutatja. A kalandos útvonalnak este is bátran nekivághatunk a világító T jelzéseknek köszönhetően, de akár szakvezetést is kérhetünk a csillagdában. 

Továbbá a Bükki Csillagdában részt vehetünk esti csillagászati programokon, vagy megismerkedhetünk a környék éjszakai élővilágával, ha jól időzítünk, akár egy szentjánosbogár-rajzásnak is szemtanúi lehetünk itt. Májustól októberig heti rendszerességgel szerveznek a Bükk különféle területeire tematikus gyalogtúrákat és szakvezetett E-bike kerékpártúrákat is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában