Rendőrök és városrendészek

2024.08.05. 17:31

A szerződés változott, de a közös járőrszolgálatok maradtak Gyöngyösön

Gyöngyös önkormányzata továbbra is 1 millió 990 ezer forinttal támogatja a rendőrök közös járőrözését a városrendészekkel. Az összeg felhasználási lehetőségét ugyanakkor kibővítette a grémium.

Szabó István

Augusztus elsejétől új támogatási szerződés alapján folytatódnak a rendőrök és a városrendészek közös járőrszolgálatai Gyöngyösön. Portálunkon már beszámoltunk arról, hogy a gyöngyösi képviselő-testület a júliusi rendkívüli ülésén módosította a rendőrséggel korábban megkötött, ez év június 27-én pedig meghosszabbított megállapodását. Ennek okairól és részleteiről Hiesz György polgármester számolt be a grémiumnak a módosító indítványában. 

Gyöngyös önkormányzata továbbra támogatja a rendőrök közös járőrözését a városrendészekkel
A rendőrség és a városrendészet közös járőre Gyöngyösön
Fotó: Városrendészet Gyöngyös/Facebook

A városvezető emlékeztetett arra, hogy a 224/2024. (VI.27.) önkormányzati határozatban az önkormányzat, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a gyöngyösi városrendészet között létrejött háromoldalú megállapodás 2024. szeptember 30-ig történő meghosszabbításáról döntött a testület a – szabadidős rendőrök és a közterület-felügyelők bevonásával történő – közös járőrszolgálat megvalósítása érdekében. A képviselő-testület az együttműködés fedezeteként a 2024. évi költségvetés terhére 1 millió 990 ezer forint adományt biztosított, tette hozzá Hiesz György.

– Balogh Tibor r. ezredes, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság vezetője a július 8-án kelt levelében azzal a kéréssel fordult a képviselő-testülethez, hogy a közös járőrszolgálatra biztosított összeg a járőrszolgálaton kívül felhasználható legyen a bűncselekmények, valamint a közrendet, közbiztonságot sértő, vagy más jogellenes cselekmények megelőzése, megakadályozása, felderítése céljából is. Dr. Kovács Gábor, a vármegyei rendőr-főkapitányság jogtanácsosa arról tájékoztatott, hogy a korábbiaktól eltérően már nincs lehetőségünk adomány formájában a vármegyei rendőr-főkapitányság rendelkezésére bocsátani a közös   járőrszolgálat céljára a költségvetésben jóváhagyott keretösszeget, hanem támogatási szerződést kell kötnünk. A támogatási szerződés pedig a Gyöngyös Városi Önkormányzat és Gyöngyösi Rendőrkapitányság között jöhet létre. Tekintettel arra, hogy a 224/2024. (VI.27.) önkormányzati határozatot a jelen előterjesztésben foglaltak figyelembe vételével számos ponton is módosítani kell, a könnyebb áttekinthetőség érdekében javaslom a júniusi határozat hatályon kívül helyezését, és egy új határozat elfogadását – részletezte Hiesz György az előterjesztésében.

Ennek alapján a grémium egyhangú szavazással hatályon kívül helyezte a 224/2024. (VI.27.) önkormányzati határozatát, amelyben július 1-től szeptember 30-áig meghosszabbították az együttműködést a korábbi kötelezettségvállalás mellett. Az új döntés értelmében az önkormányzat a Gyöngyösi Rendőrkapitányság részére az ez év augusztus 1-től október 31-ig terjedő időtartamban változtatással nyújtja az 1 millió 990 ezer forint vissza nem térítendő támogatást. Ez pedig az a kikötés, hogy azt a rendőrkapitányság a szabadidős rendőrök és közterület-felügyelők bevonásával történő fokozott járőrszolgálatban a résztvevő szabadidős rendőrök, valamint a bűncselekmények, a közrendet, közbiztonságot sértő, vagy más jogellenes cselekmények megelőzésében, felderítésében közreműködő rendőrök személyi juttatásainak fedezetére használhatja fel. Az új határozatban szerepel, hogy a rendőrök és a közterület-felügyelők közreműködésével megvalósuló közös járőrszolgálat lehetőleg hetente 3 alkalommal, napi 8 órás szolgálatteljesítéssel, 1 járőrpár bevonásával történjen, amely 1 fő – szolgálatvezénylés függvényében 2 fő – szabadidős rendőrből és közterület-felügyelőből áll. A támogatással a vonatkozó helyi rendelet és eljárásrend értelmében 2025. január 31-ig kell a rendőrségnek elszámolni - tette hozzá Hiesz György.

 






 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában