Együtt játszhatnak

2024.08.15. 13:55

Befogadó játszótér nyílt Verpeléten a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából

A nemzeti lottótársaság vallja, hogy a közös játék örömétől a gyermekek nyitott, elfogadó felnőttekké válhatnak, ami segíti a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedését is. A kiskert tematikájú befogadó játszótéren az ép és a fogyatékossággal élő gyermekek együtt tudnak játszani a különlegesen megtervezett játékokon.

Hornyák Réka

Élénk színekkel és izgalmas játékokkal épült a befogadó játszótér Verpeléten

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Folytatja befogadó játszótér-építési programját a Szerencsejáték Zrt. a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének szakmai közreműködésével. A társaság a 2017. év végén indította el „A játék összeköt!” országos programot, melynek 31. játszóterét Verpeléten adták át, csütörtökön délelőtt. Az új játszótér egy mesebeli kertet formáz, ahol az akadálymentesített elemeknek köszönhetően ép és fogyatékossággal élő gyermekek együtt játszhatnak. 

Farkas Sándor, Verpelét polgármestere beszédében kiemelte a befogadó játszótér gyermekeknek nyújtott előnyeit
Farkas Sándor, Verpelét polgármestere beszédében kiemelte a befogadó játszótér gyermekeknek nyújtott előnyeit 
Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Farkas Sándor, Verpelét polgármestere köszönetet mondott a kivitelezőknek az egész település nevében. Beszédében kiemelte a játszótér fejlesztő játékainak előnyét, hiszen általuk ügyesebbek lehetnek a gyermekek és a játszótéren is hasznosan tölthetik idejüket. 

– A következő napokban Verpelét és a környék legkisebbjei vehetik birtokukba ezt a mesebelit kertet, ahol új barátokat és rengeteg élményt szerezhetnek. A befogadó játszótér előnye, hogy nem csak egymás mellett, hanem egymással tudnak játszani ép és fogyatékkal élő gyermekek, hiszen a játékok úgy lettek kialakítva, hogy mindenki tudja őket használni. Itt egymásra vannak utalva, így megtanulnak együttműködni, segítséget nyújtani, adni és kapni is. Ez az összedolgozás, kis korban megtanulva segít a gyermekeknek abban, hogy minél hamarabb gond nélkül beilleszkedjenek a társadalomba, örömmel várjuk, hogy megteljen az új játszótér élettel és hogy a gyermekek nevetését hallhassuk, hiszen ez a hely nem lesz kihasználatlan – fogalmazott a polgármester. 

Hozzátette azt is, hogy a város bölcsődéje és óvodája nagyjából 200 gyermeknek ad helyet, az iskola pedig további 250-260 tanulónak, így a játszótérnek bőven lesz látogatója. Bár a mesebeli kert játékai már teljes mértékben készen vannak és műszakilag is átadták őket, a környékén épülő zöld övezet még várat magára, hiszen ebben a hőségben nem érdemes új növényeket kiültetni. A zöldítést várhatóan nyár végén, ősz elején fejezik be. 

Megnyitóbeszédet mondott Rosner Imre, a Szerencsejáték Zrt. karitatív osztályvezetője (jobbra)
Megnyitóbeszédet mondott Rosner Imre, a Szerencsejáték Zrt. karitatív osztályvezetője (jobbra) 
Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Rosner Imre, a Szerencsejáték Zrt. karitatív osztályvezetője elmondta, hogy idén összesen öt településen nyithatja meg kapuit egy-egy új befogadó játszótér. Ezek kialakításakor a főszempont volt, hogy a gyermekek korszerű, ugyanakkor esztétikus környezetben tölthessék el az idejüket együtt. 

– A célunk az volt, hogy ezeken a játszótereken minden gyermek találhasson magának játszótársat. Ha már kiskorukban sok időt töltenek együtt a gyermekek, az segít mindannyiuknak egyszerűbben beilleszkedni a társadalomba, így a fogyatékossággal élő gyermekeknek is. A fejlődést támogató szemléletmód a megértés, az érzelmi kapcsolódás, és a cselekvés. A gyermekek ezt már egészen kis korban megtanulhatják – emelte ki Rosner Imre. 

A játszótér játékai úgy lettek kialakítva, hogy ép és fogyatékkal élők egyaránt használhassák
A játszótér játékai úgy lettek kialakítva, hogy ép és fogyatékkal élők egyaránt használhassák
Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A befogadó játszóteret a rehabilitációs szakmérnök, Fördős-Hódy Erzsébet mutatta be. Elmondta, hogy a befogadó játszótér más, mint az akadálymentes játszóterek, hiszen ezen úgy vannak kialakítva a játékok, hogy mindenki tudja őket használni, így ép és fogyatékkal élő gyermekek egymással is tudnak játszani. 

Elmondta, hogy a homokozót például különböző magasságú, virág alakú szélekkel alakították ki, hogy mindenki hozzáférhessen. Az egész játszótér tágas, széles utakat terveztek, hogy mindenki el tudjon férni, a búrotokat is úgy alakították ki, hogy a padokhoz és székekhez kerekesszékkel is könnyen oda lehessen férni. Vannak zártabb pihenőhelyek, mint a farmház, ahol nyugodtabb környezetben is lehetnek a gyermekek, ez megfelelő lehetőség lehet például autista gyermekeknek. Ezenkívül pedig az összes ügyességi játékot alacsonya, karnyújtásnyi távolságra helyezték el, hogy mindenki elérje őket, van egy nagyméretű kör alakú beleülős hinta, illetve egy szélesített, kapaszkodókkal ellátott libikóka is, amit mozgássérültek is tudnak használni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában