Felkészülnek

2024.08.13. 15:06

Csúszik a küldetés, amelyben résztvesznek a magyar űrhajósok

Jóváhagyás miatt már biztosan nem indul az űrbe a magyar űrhajósunk. Leghamarabb 2025 tavaszán kezdődhet az utazás a Nemzetközi Űrállomásra.

Heol.hu

Jövő tavaszra halasztották azt a küldetést, amelynek részeként Kapu Tibor magyar kutatóűrhajósként a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) látogat majd – írja a Space.com. Az Ax-4 misszió leghamarabb októberben indulhatott volna, viszont jóváhagyások miatt el kellett tolni néhány hónappal.

Tavasszal indulhat az ISS-re a magyar űrhajós
Tavasszal indulhat az ISS-re a magyar űrhajós
Forrás: HUNOR - Magyar Űrhajós Program/Facebook

A NASA az X közösségi média felületen közölte, a misszió tavasznál nem fog hamarabb elindulni  NASA Kennedy Űrkozpontjából. A halasztás oka, hogy a legénysége még a Multilateral Crew Operations Panel  hivatalos jóváhagyására vár. A hatályos szabályok értelmében minden űrhajósnak szüksége van egy engedélyre ettől a bizottságtól, mielőtt az ISS-re utazhatna. Hozzátették, a legénység a NASA partnereivel, az Axiom Space s a SpaceX közreműködésével készül a repülésre.

Egyébként az Ax-4 küldetés parancsnoka a NASA nyugalmazott asztronautája, Peggy Whitson, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik az űrutazás terén. A csapat pilótája az indiai Shubhanshu Shukla lesz, mellettük pedig a lengyel Sławosz Uznański és a HUNOR Magyar Űrhajósprogramban Kapu Tibor kaptak helyet kutatóűrhajósként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában