Jövő

2024.08.08. 20:23

Egyeztetést sürget Domán Dániel az új közgyűléssel még október előtt

Domán szerint az egri új közgyűlésnek, az önkormányzatnak nem lesz könnyű dolga, a város nincs jó anyagi helyzetben. Azt vallja, meg kell találni a módját, hogy a város önfenntartóbb legyen.

Heol.hu

– Két hónapja annak, hogy az egriek elmondhatták a véleményüket az elmúlt öt évről. Szinte egy teljesen új testület foglal majd helyet a városháza dísztermében, kicsivel több, mint két hónap múlva. Majdnem mindenki a „rendrakás” ígéretével kampányolt, azonban ez nem fog megtörténni egyik napról a másikra. Erre talán öt év is szűkösnek látszik – írta portálunkhoz is eljuttatott nyílt levelében Domán Dániel, aki októbertől egri önkormányzati képviselő lesz. Mint ismert, Domán a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatásával indult az önkormányzati választáson Egerben polgármester- és képviselőjelöltként.

Domán Dániel
Domán Dániel
Fotó: Domán Dániel / Facebook

Kifejtette, az új közgyűlésnek, az önkormányzatnak nem lesz könnyű dolga, a város nincs jó anyagi helyzetben. Hozzátette, ezt már az új megválasztott polgármester, Vágner ákos (Fidesz-KDNP) is kifejtette. Mint írja, meg kell találni a módját, hogy a város önfenntartóbb, ellenállóbb és függetlenebb legyen a gazdasági nehézségektől.

Az ad hoc pénzosztogatást, a színjátékokkal teli közbeszerzéseket, sport- és álcivilegyesületek, piócaként élősködő kulturális kisvállalkozások tőkésítését be kell fejezni. Az idei szolidaritási adó több volt, mint egymilliárd forint. A közösségi közlekedés finanszírozása másfél milliárd forint. Most júliusban olyan közétkeztetési szerződést kötött az önkormányzat, amely 2027-ig minden évben szintén másfél milliárd forint, inflációkövetéssel. Sorolhatnék még kisebb-nagyobb összegeket, amelyek várhatóan szintén emelkedni fognak, de ez így önmagában közel 5 milliárd forint. 2023 végéig a város teljesült adóbevétele 7,6 milliárd forint. Ebből az idegenforgalmi adó alig közelíti meg a 300 millió forintot, amelyet nagyjából el is költ a városvezetés a dínomdánom rendezvényekre. Eger tehát nem a turizmusból él, sok egri viszont igen, akik adóznak is, közben szívnak az emelkedett közműdíjakkal, és egyre több az olyan turista, amely nem igazán az egri kirándulására költi el a megtakarított pénzét. Az adóbevételek 80 százaléka amúgy a feldolgozóiparból származik, mely iparokat ugyanúgy érhetnek változások. Röviden tehát, a helyzet nem a legjobb.

Hozzátette, októberben az első közgyűlési ülésen szerinte már a jövő évi költségvetésen is dolgoznia kell az új polgármesternek és a képviselőknek. Javasolja, hogy még az alakuló ülés előtt tartsanak informális tárgyalásokat, ismerjék meg egymást, körvonalazzanak egy irányt, amire lehet építeni. Mint írta:

Ami még inkább sürgető tényező, a TOP Plusz források felhasználása, azoknak módosítása, amelyekre amúgy már tavaly augusztus óta lehet pályázni, de tudtommal egy ilyen pályázat sem született meg, miközben a környező településeken már ezeket a pénzeket használják fel. Továbbá döntenünk kell a korábban végre nem hajtott Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal, illetve a Modern Városok Programmal kapcsolatos projektekről, azoknak beszámolóikról. Utóbbinál történt például az, hogy egy eleme sem valósult meg (például Intermodális Csomópont), a kormány elvonta a fel nem használt összegeket, így alsó hangon 11 milliárd forintot bukott a város. „Új politikai kultúrát szeretnénk meghonosítani. A lokálpatriotizmus, a párbeszéd és a szakmaiság lesznek ennek hangsúlyos elemek” – hangzott el a kampányban a helyi kormánypárttól. Szerintem is  van miről beszélni, de ne a kormányhivatal vagy a Polgárok Háza egyik zárt irodájában, hanem nyíltan a város dísztermében .

Egyébként korábban a választókerület fideszes országgyűlési képviselője, dr. Pajtók Gábor portálunknak értékelte a választás eredményeit, az egri közgyűlés majdani összetételét. Arról beszélt, hogy pozitívan tekint a listáról bekerült majdani képviselőkkel közös munkára is, legyen az a kutyapárt, vagy civil egyesület vagy más baloldali pártok jelöltje.

- Bízom benne, hogy velük is sikerül majd megtalálni azokat a közös pontokat a város fejlesztése, működtetése mentén, melyekkel megvalósulhat egy eredményes, közös munka. Sőt, talán az ő meglátásaik szolgálják azt, hogy a város érdekében minél jobb döntések szülessenek. A Fidesz-KDNP megválasztott képviselői és polgármestere azt a szakmai munkát és közösségi szolgálatot fogják végezni, amit meghirdettek – nyilatkozta dr. Pajtók Gábor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában