Egészségügy

2024.08.15. 11:25

Haraszti Péter: A magán és az állami egészségügy egymás partnerei

Jelmondata: „Ami nem öl meg, az megerősít.”

Molnár Helga

Haraszti Péter, a TritonLife cégcsoport alapítója, vezérigazgatója és a legnagyobb részvénycsomaggal rendelkező tulajdonosa Egerben született, és jelenleg is itt él feleségével és négy gyermekével. Az egri közösség aktív tagjaként Péter az Egri Vízilabda Klub elnökségi tagja, az Rotary Club tiszteletbeli tagja. Szakmai körökben és a magánéletében is aktívan dolgozik az egészséges életmód, az aktív sport népszerűsítése érdekében. Magyarország legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója, a TritonLife folyamatosan terjeszkedik a hazai vidéki nagyvárosokban, többek között Budapesten, Budaörsön, Debrecenben, Kaposváron, Szegeden, Veszprémben, Hódmezővásárhelyen, Miskolcon és Sopronban - és természetesen Egerben is.  

Haraszti Péter
Haraszti Péter
Fotó: Stiglincz Gábor

Haraszti Péter álma egy magas szakmai színvonalú, országos lefedettségű magánegészségügyi rendszer kiépítése volt. Egy olyan, széles spektrumot lefedő egészségügyi szolgáltató létrehozása volt a cél, amely magában foglalja a komplex járóbeteg-szakellátást, labor- és képalkotó diagnosztikai szolgáltatást, a magas színvonalú kórházi ellátást és a rehabilitációt is. Ám nem csupán egy komoly szakmai csapatot, színvonalas szolgáltatást akarnak kínálni országszerte, hanem a páciensek érdekében örömmel vágnak bele az egészségért tett közös gondolkodásba is. Mert másik nagy álma, hogy javítsanak végre a lakosság egészségtudatosságán is. Mindezekről beszélgettünk vele.

A TritonLife Csoport a legnagyobb és leggyorsabban növekvő magán egészségügyi szolgáltató Magyarországon. A csoport nagy volumenű terjeszkedésével a járó- és fekvőbeteg-ellátásra, valamint a képalkotó és a laboratóriumi diagnosztikára összpontosít. Dinamikusan terjeszkednek Budapesten és a vidéki nagyvárosokban is, fokozatosan kiterjesztve minőségfókuszú kiválósági központjainak működését az egész országra.
– A növekedés jelentős gyorsasággal halad: idén már 10 városban,18 helyszínen vagyunk jelen, átfogó szolgáltatásokat nyújtva. A helyszíneken belül nyolc kórház, három diagnosztikai egység, valamint hét járóbeteg-ellátó központunk működik. Emellett országos laboratóriumi mintavételi hálózatot építünk – világította meg Haraszti Péter.  

Mint mondta, a magas szakmai színvonalra az is bizonyíték, hogy magánszolgáltatóként a aneszteziológia-intenzív terápia, sebészet, szülészet-nőgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat, újszülött- és patológiás újszülöttgyógyászat, laboratóriumi diagnosztika, valamint a plasztikai és égési sebészet területén államilag akkreditált szakorvos gyakorlati képzőhelyként működnek. A különböző szakterületeken végzett műtétek száma a 2022-es 9600-ról 2023-ban 12 ezerre emelkedett. 2022 májusában nyitotta meg kapuit a TritonLife Medical Center Eger, amely az Agria Park Plázában található. Az intézmény modern eszközparkkal, kiváló szakemberekkel és széleskörű szakértelemmel, több mint 25 féle szakrendeléssel, labor diagnosztikával és mozgásszervi rehabilitációval várja pácienseit.  

A TritonLife számára a társadalmi felelősségvállalás is fontos, ezen tevékenységük egyik kiemelt szelete pedig, hogy az egészségtudatosság jegyében igyekeznek vonzóbbá tenni a sportokat és támogatni a tehetségeket. 2024 tavaszától a TritonLife Csoport orvosi szolgáltatásaival járul hozzá a QHB-Eger férfi kézilabda csapatának sikereihez és segíti a játékosokat egészségük megőrzésében. Emellett szoros együttműködésben állnak az Egri Úszó Klubbal, az Egri Vízilabda Klubbal és az Egri Squash Sportegyesülettel is.  A TritonLife a városban működő sportegyesületek számára sportolói Egészségkártyát biztosít, amivel gyorsan és kedvezményesen vehetők igénybe magas szintű szolgáltatásaik. Az Egészségkártyával a klubok utánpótlás-játékosai, valamint az őket támogató szülők és családtagok is a kedvezményezettek körébe tartoznak.

Péter elkötelezett az egészséges életmód mellett: rendszeresen sportol, különösen a hegyi kerékpározás, súlyzós edzés és az úszás áll közel hozzá, de az önfejlesztés és a spiritualitás is fontos szerepet játszik életében. Jelmondata: „Ami nem öl meg, az megerősít.” Hisz abban, hogy minden nehézség után erősebben és tapasztaltabban léphet tovább.  

Pályafutása elején több pozíciót is betöltött hagyományos multinacionális vállalatoknál, majd később vállalkozóként folytatta szakmai pályafutását. 2018 januárjában alapította meg a TritonLife-ot, amelynek első akvizíciójaként 2018 tavaszán megvásárolta a Róbert Magánkórházat, melyet számos további szolgáltató megvásárlása és új helyszín nyitása követett.  

A csoporttól eltávolodva kíváncsiak voltunk arra is, hogyan látja a magánegészségügyi szektor helyzetét Magyarországon. Mint mondta, a jelenlegi helyzet kicsit mostoha, mert nincs olyan világos finanszírozási és szabályozó rendszer, mely kiszámítható viszonyokat teremtene a szektorban, ezért az emberek jelentős anyagi ráfordítások árán férnek hozzá a magánegészségügyhöz. 
– Remélem, hogy lesz ebben a következő években pozitív előrelépés. Évente sok százezer ember fordul hozzánk, s találja meg a gyógyulásának útját. A szektor folyamatosan fejlődik, s azt látom, hogy két-három nagyobb ilyen csoport lesz, mint mi, akik partnerei lehetnek majd az állami egészségügynek az országos betegellátás hatékonyabbá tételében. Ehhez nyilván sok változás szükséges, s az lenne a cél, hogy a két szektor közösen, egymást segítve minél magasabb szintű egészségügyi szolgáltatást nyújtson a lakosságnak – mondta. Kiemelte, ez nagyrészt finanszírozási kérdés, de szükséges hozzá a megfelelő szabályozási háttér is.

Azt is kifejtette, hogy hazánkban a lakosság egészségügyi állapota nem túl rózsás. 
– Európában elsők vagyunk abban a statisztikában, hogy százezer emberből hányan halnak meg daganatos betegségek okán. Életmód váltás, a szűrővizsgálatok látogatása, tudatosság, ösztönző, nevelő szemlélet szükségeltetik ahhoz, hogy ezen javítsunk. Mi is ebben hiszünk, nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra – sorolta.

A szűrővizsgálatok jelentősége fontos, kérdés, lehet-e ez személyre szabott. 
– Annak kellen lennie. Lényeges az aktuális egészségi állapot, az életkor, a kórtörténet, a családban meglévő kockázati tényezők, akár genetikai adottságok alapján határozzuk meg a szükséges szűrővizsgálatokat és egy hosszútávú életmód és nyomon követési tervet adjunk a hozzánk fordulóknak.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában